Budapest, 2003. szeptember 10. 150 évvel ezelőtt tartotta első hangversenyét a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT), amellyel kezdetét vette Magyarország legrégebbi, hivatásos muzsikusokból álló társaságának története. Ennek a zenetörténeti eseménynek az emlékére és az Európában is ritkaságszámba menő és magas kort megélő zenekari kezdeményezésnek tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5000 forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki.

Az érme megtervezésére kiírt pályázatra számos munka érkezett, melyek közül a zsűri Sz. Egyed Emma szobrászművésznő terveit tartotta a legjobbaknak. Sz. Egyed Emma számára nem volt újdonság a zenei téma és a képzőművészeti alkotás összhangba állítása, hiszen korábban a Zeneakadémia 125. évfordulójára kibocsátott MNB emlékérme is a szobrászművésznő elképzelései alapján született meg. „Kedvelt témám a zenei motívumok plasztikus megformálása, több olyan zenei nagyság portréját készítettem el, mint Kodály, Liszt vagy Paganini”, fogalmazott a művésznő. Ugyanakkor számos nemzetközi zenei verseny díját is Sz. Egyed Emma tervezte, így például a 38. Budapesti Nemzetközi Fuvolaverseny éremét.

A művésznő a témára összesen hat tervet készített, amelyek között szerepelt például a társaság zenekarának képe az Operaház díszlete előtt. A sok szép terv közül kiválasztásra került győztes terv előlapját a társaság címere díszíti, amelyen a tölgy- és babérággal övezett ikercímerben az ország címer és a BFT monogramos címere ölelkezik össze. A címerkettős a Szentkorona alatt egyesül, mintegy jelképezve, hogy a társaság valóban a nemzet zenekarát hívta életre 1853-ban. Az érme jobb oldalán a művésznő mesterjegye található.

Az érme hátlapját négy kiemelkedő zeneszerzőnk portréja díszíti. Legfelül Erkel Ferenc arcképe található, aki létrehozója és aktív éltetője volt a társaságnak halála napjáig. A társaság nyitó hangversenyét is Erkel vezényelte a Nemzeti Múzeum dísztermében. Erkel portréja alatt balra Bartók Béla, jobbra pedig Kodály Zoltán arcképe látható. Kodályt 1953-ban a társaság centenáriumán díszelnökké választották. Az érme alsó részén Dohnányi Ernő portréja helyezkedik el, aki Erkelt követte a társaság elnöki tisztségében. Az érme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érme 8000 példányban készül és megvásárolható a Magyar Pénzverő Rt. székhelyén és az MNB épületében üzemelő érmeboltjában.

A Budapesti Filharmóniai Társaság emlékérme a harmadik ezüstérme, amelyet a jegybank 2003-ban bocsátott ki. Az év utolsó kibocsátásaként október közepén Neumann János születésének 100. évfordulója alkalmából jelentet meg emlékérmét az MNB. 2004-ben a tervek szerint „Magyarország várai” elnevezéssel új sorozat indul, melynek első érméje a Visegrádi várat ábrázolja majd ezüstérmén. „A világörökség részei Magyarországon” sorozat is folytatódik a Pécsi ókeresztény sírkamrákról szóló ezüstérmével. Az MNB az athéni olimpiai játékok tiszteletére szintén ezüstérmét bocsát ki, Magyarország Európai Uniós csatlakozása alkalmából pedig arany emlékérme kerül kiadásra.

5000 forintos ezüst emlékérme a Budapesti Filharmóniai Társaság 150. évfordulójára