Budapest, 2015. november 27. – A Népszabadság mai lapszámában megjelent cikke a Quaestor károsultak kérdéseire adott – nyilvánosan közzétett – jegybanki választ meghamisítva, a Magyar Nemzeti Bank által a kötvénykockázatokra vonatkozóan adott válasz tartalmának szöges ellentétét tényállításként megfogalmazva vezeti félre olvasóit. A Magyar Nemzeti Bank visszautasítja a valótlan állításokat, azonnali helyreigazítást és bocsánatkérést vár el a napilap szerkesztőségétől.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Quaestor Károsultak Közösségének 2015. november 20-án tartott debreceni rendezvénye kapcsán a károsultak által előzetesen írásban feltett kérdésekre az eseményt megelőzően elküldte válaszait, s ezeket közzétette az MNB honlapján is, hozzájárulva ezzel a rendezvény eredményességéhez és témát érintő félreértések megnyugtató tisztázásához.

A jegybank az ügyfeleket terhelő kötvény-vásárlási kockázatot is érintő válaszában – a Népszabadság hamis állításainak pont az ellenkezőjét – rögzítette, miszerint: „Természetesen a kötvényvásárlásra vonatkozó kockázat-felmérés nem terjedhet ki arra a kockázatra, ami a Quaestor ügyfelek körében bekövetkezett, azaz a befektetési szolgáltató által kárukra elkövetett bűncselekmények kockázatára. Ez a kockázat ugyanakkor nem a kötvény kockázata, hanem a befektetési szolgáltató tevékenységében rejlő, előre fel nem mérhető kockázat.”

A legális kötvényprogrammal kapcsolatban a jegybank válaszában hangsúlyozta: „a Quaestor-csoport esetében a problémát azonban nem a legálisan kibocsátott kötvények okozták, hanem egy ezek melletti visszaélés-sorozat. Utóbbinál a befektető úgy tudta, hogy kötvényt vásárolt, de valójában nem kapott értékpapírt a pénzéért, csak hamis igazolásokat állítottak ki neki erről. Ennél tehát a pénzügyi rendszeren kívüli – a gyanú szerint – bűncselekmény-sorozatról van szó.

A legális kötvényprogramnak tehát semmi köze sincs az MNB által feltárt – a gyanú szerinti – bűncselekményekhez. Az elkövetett visszaélés szempontjából nincs jelentősége annak, milyen értékpapír (kötvény vagy egyéb) az, amit ténylegesen nem adtak el a befektetni szándékozónak.”

Az MNB a fentiekre tekintettel határozottan visszautasítja a Népszabadság durván meghamisított, jegybanknak tulajdonított mondatait, miszerint a károsultak hibája lenne, hogy elvesztették befektetett pénzüket. A jegybank a nyilvánosan hozzáférhető válaszában éppen ennek ellenkezőjét állította. Az MNB a meghamisított állítások azonnali helyreigazítását kezdeményezi, továbbá – az újságírás súlyos etikai és szakmai hibája miatt, s tekintettel arra is, hogy hamisításával a vétlenül nehéz helyzetbe került károsultakat nagy nyilvánosság előtt negatív színben tüntette fel – mielőbbi bocsánatkérést vár el a Népszabadság szerkesztőségétől.

Az MNB honlapján olvasható, s fent idézett válaszokból is világosan kitűnik, hogy a jegybank a Népszabadság cikkében írtakhoz képest éppen ellenkező véleményt fogalmaz meg kezdetektől fogva, hangsúlyozva, hogy a károsultak sérelmére bűncselekményt követtek el, melynek kockázata előre nem volt a károsultak számára felmérhető. Éppen emiatt a jegybank határozott és következetes fellépéssel segített abban, hogy a fiktív kötvények utáni kártalanítás megtörténhessen. A jegybank a brókerügyek kapcsán eddig is határozottan kommunikált, és ezen a munkáját és szakmai eredményeit aláásni igyekvő, szándékos zavarkeltést célzó újságcikkek ellenére sem kíván változtatni.

Magyar Nemzeti Bank