Budapest, 2015. szeptember 29. – A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló program részeként az MNB pályázatot hirdet a fogyasztók pénzügyi kultúrájának fejlesztése és a pénzügyi tudatosság növelése érdekében. A pénzügyi fogyasztóvédelem területén tevékenykedő civil és érdekvédelmi szervezetek 75 millió forint pályázati keretösszegre pályázhatnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt figyelmet fordít a fogyasztók pénzügyi tudatosságának növelésére. A korábban e témakörben kiírt pályázat keretében 2014. november 1. és 2015. május 31. között a támogatott civil szervezetek számos eredményt értek el. Többek között 378 rendezvényt bonyolítottak le, melyből 236 esemény a pénzügyi kultúra és tudatosság témakörökben tartott előadás, oktatás volt. Két helyszínen (Budapest Havanna lakótelep és Gyula) 142 alkalommal egész napos pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadáson vehettek részt a fogyasztók. A Szeged környékén sugárzott 5 alkalmas TV- és rádió magazinműsorokban közel 140.000 fogyasztót értek el a témával. Hallássérültek és vakok számára akadálymentesített honlap jött létre www.akadalymentespenzugy.hu, ahol pénzügyi kérdésekben egy Hangoskönyv is segíti a fogyasztókat. A diákok számára megvalósuló www.penzugyinfok.hu honlap és az onnan elérhető „Pénzügyi Hódító” játék pedig a fiatalok nyelvén segít eligazodni a pénzügyek világában.

A megvalósult projektek a fogyasztók részére hasznos segítséget jelentettek pénzügyi ismereteik fejlesztésében, hozzájárulva egy tudatosabb pénzügyi fogyasztói magatartás kialakulásához és megerősítéséhez.

A kedvező tapasztalatok ismeretében az MNB a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló program keretében 2015. szeptember 29-án újabb pályázatot ír ki „Pénzügyi kultúra fejlesztése és pénzügyi tudatosság növelése” címmel.

A pályázat olyan pénzügyi fogyasztóvédelmi projektek megvalósítását támogatja, amelyek széles körben hatékony segítséget jelentenek a fogyasztók pénzügyi kultúrája és pénzügyi tudatosságuk növelésében.

A pályázatra azok a civil és érdekvédelmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek rendelkeznek pénzügyi fogyasztóvédelmi szakmai tapasztalattal, és tevékenységüket a fogyasztók számára nonprofit jelleggel végzik.

A pályázati témakörei:

1.       Pénzügyi fogyasztóvédelmi rendezvények támogatása;

2.       Pénzügyi kultúra és tudatosság fejlesztése alternatív módszerekkel;

3.       Könyvek a pénzügyi ismeretterjesztésért.

A pályázat keretösszege 75 millió forint. Egy civil szervezetnek lehetősége van két kategórián belül is pályázni. A vissza nem térítendő támogatási összeg akár a projekt teljes költségét fedezheti. A támogatási kérelmeket 2015. október 26-án 16.00 óráig lehet benyújtani. A részletekről az MNB honlapján tájékozódhatnak a pályázók. A beérkezett pályázatokról egy szakmai testület javaslata alapján az MNB Igazgatósága dönt a jegybank felügyeleti honlapján közzétett Pályázati kiírásban foglaltak szerint.