Budapest, 2016. november 2. A Magyar Forex Társaság (MFT) és az MNB megállapodott a BUBOR, a BIRS és a HUFONIA Swap Index referenciamutatók kezelésének átadásáról. Az MNB számára kiemelten fontos a referenciamutatók megbízható működése, mivel a monetáris transzmisszió, a pénzügyi stabilitás és a felügyeleti hatáskör szempontjából is releváns indikátorokról van szó.

A bankközi referenciakamatok a pénzügyi rendszer közjószágai, melyek segítik a hitelezés és más pénzügyi termékek hatékony működését, csökkentik a tranzakciós költségeket. Magyarországon jelenleg közel az éves hazai GDP-nek megfelelő nagyságrendben árazódnak pénzügyi termékek a BUBOR alapján. A BUBOR és más jelentős bankközi referenciakamatok (BIRS és HUFONIA-swap index) előállítását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete, a Magyar Forex Társaság (MFT) szervezte meg az 1990-es évektől, amelyben az MNB is szerepet vállalt a kamatjegyzések napi begyűjtésével, ellenőrzésével és publikációjával.

A válság során, illetve kiemelten az utóbbi években nemzetközi szinten megnövekedett szabályozói figyelem irányult a referenciamutatókra. A referenciakamatok megbízhatóságának biztosítása érdekében EU-rendelet született, amely 2016 júniusában lépett hatályba. A rendelet szigorú követelményeket fogalmaz meg a referenciakamatokat előállító szervezeteket illetően.

A rendelet elfogadása kapcsán a Magyar Forex Társaság jelezte, hogy nincsenek meg az erőforrásai a rendelet követelményeinek teljesítéséhez, ezért a BUBOR, a BIRS és a HUFONIA-swap index referenciakamatok kezelését át kívánja adni az MNB-nek. Mivel a monetáris transzmisszió, a pénzügyi stabilitás és a felügyeleti hatáskör szempontjából is kiemelten fontos mutatókról van szó, ezért a Monetáris Tanács döntése értelmében az MNB vállalta a feladatot. Az átadásról az MNB, az MFT és a Magyar Bankszövetség képviselői 2016. szeptember 9-én megállapodást írtak alá.

Az átadással a BUBOR, a BIRS és a HUFONIA-swap index előállításával és kezelésével kapcsolatos minden feladat- és hatáskör (ideértve a szabályzat alakítását és betartatását, illetve a panelbankokkal való kapcsolattartást) az MNB-hez kerül. Ugyanakkor a közvélemény, a referenciamutatók felhasználói és az adatszolgáltató bankok az átállással várhatóan nem érzékelnek majd változást, mivel a napi operatív feladatokat (adatok napi begyűjtése, ellenőrzése és a fixing publikációja) az eddigiekben is az MNB látta el.

Az MNB a kapcsolódó feladatok ellátására létrehozta a Referenciamutató Jegyzési Bizottságot, mely az MNB több szakterülete képviselői mellett konzultációs joggal piaci szereplőket is bevon a szakmai munkába. A Bizottság alakuló ülését 2016. szeptember 30-án tartotta.