Budapest, 2018. november 29. — 2018 harmadik negyedévében a teljes vállalati és a kkv-szegmens hitelállománya is 14 százalékkal emelkedett. A vállalati hitelkibocsátásban továbbra is alacsony a hosszú lejáratú, fix kamatozású hitelek aránya, ezért az MNB 2019 elejétől elindítja a Növekedési Hitelprogram új konstrukcióját, az NHP fixet. A bankok tovább enyhítettek az ár jellegű hitelfeltételeken, amit a hitelkereslet élénkülése kísér. A háztartási hitelállomány éves növekedése 5 százalékot ért el, valamint tovább bővült a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök új kihelyezése. A fix kamatozású lakáshitelek negyedéves aránya 87 százalékra emelkedett, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek térnyerése mellett. A fix kamatozású lakáshitelek kamatfelára a forrásköltségek emelkedése mellett jelentősen csökkent.

2018 harmadik negyedévében 324 milliárd forinttal bővült a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya a folyósítások és a törlesztések hatására. Így éves összevetésben közel 900 milliárd forinttal emelkedett a vállalati hitelállomány, ami 14 százalékos éves bővülésnek felel meg. A kkv-szektor hitelei előzetes adatok alapján szintén 14 százalékkal nőttek éves összevetésben. A hosszú lejáratú, és azon belül is a fix kamatozású hitelek aránya a Növekedési Hitelprogram kivezetése óta nem emelkedett érdemben, ezért a jegybank 2019 elején elindítja az NHP fix konstrukciót.

A Hitelezési felmérésben adott banki válaszok alapján a harmadik negyedévben a hitelfeltételek tovább enyhültek mind a mikro- és kisvállalkozások, mind a közép- és nagyvállalatok esetében, ugyanakkor utóbbi kategóriában a bankok szűkebb köre jelzett lazítást. Ehhez döntően a piaci verseny fokozódása járult hozzá, és az alkalmazott kamatfelárakban öltött testet. A következő fél évben a korábbiaknál szélesebb körű enyhítés valósulhat meg a megkérdezett intézmények szerint, ami az NHP fix elindulásával párhuzamosan elsősorban a kisebb vállalkozások ár jellegű hitelfeltételeiben érvényesülhet. A vállalati hitelkereslet az elmúlt két évhez hasonlóan tovább erősödött, elsősorban a hosszú lejáratú hitelek iránt.

A hitelintézetek háztartási hitelállománya 5,1 százalékkal bővült a tranzakciók eredőjeként az elmúlt egy évben. A tranzakciók értéke a harmadik negyedévben 145 milliárd forintot tett ki, amely a lakás- és a fogyasztási hitelek állományában is tükröződik. Az új hitelkibocsátás értéke éves átlagban 27 százalékkal nőtt, ezen belül a két meghatározó hiteltermék, a lakáshitelek és a személyi kölcsönök új szerződéskötései rendre 39 és 49 százalékkal emelkedtek.

Míg a változó kamatozású lakáshitelek átlagos kamatfelára emelkedett a vizsgált időszakban, a kamatfixált lakáshitelek felára – a forrásköltségek emelkedése mellett – csökkent mind az 1–5 év közötti, mind az 5 éven túli kamatperiódusú termékek esetében. Az így kialakult 2,5–2,6 százalékpontos átlagos felár elmarad a változó kamatozású hitelekétől. A felvett lakáshitelek körében az egy éven túl fixált kamatozású hitelek aránya 87 százalékra nőtt, miközben a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek részaránya (a legalább 3 éves kamatfixálású kibocsátáson belül) 60 százalék közelébe emelkedett. A kamatkockázat további mérséklését segíti elő a 2018. október 1-től hatályos módosítás az adósságfék-szabályozásban, amely kamatperiódus szerint differenciált jövedelemarányos törlesztőrészlet korlátot ír elő az új hitelfelvevők számára. A Hitelezési felmérésben részt vevő bankok válaszai szerint a hitelfeltételek a negyedév során nem változtak sem a lakáscélú, sem a fogyasztási hitelszegmensben, és a következő fél évben sem várható érdemi enyhítés. Eközben a lakosság részéről megfigyelt hitelkereslet tovább emelkedett, és a bankok ennek folytatódására számítanak a következő fél évben is.

Az MNB a Hitelezési folyamatok című kiadványt legközelebb 2019 márciusában teszi közzé. A kiadvány célja, hogy részletes képet mutasson a hitelezés legfrissebb trendjeinek alakulásáról, valamint segítséget nyújtson e folyamatok megfelelő értelmezéséhez. Ennek érdekében részletesen bemutatja a hitelaggregátumok, a bankok által észlelt hitelkereslet, valamint a hitelezési feltételek alakulását a hitelezési felmérés eredményeit, illetve a bankrendszeri mérleg- és kamatstatisztikákat felhasználva. A hitelezési felmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető az alábbi linken:

Hitelezési felmérés

MAGYAR NEMZETI BANK