Budapest, 2019. november 25. Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes lejáraton a meghirdetettnek megfelelő 42,9 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás változatlan szinten, 2274 milliárd forinton marad.

Egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank. A meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 128 millió euro (42,9 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 186 millió euro (62,3 milliárd forint) értékben, három hónapon 310 millió euro (103,9 milliárd forint) értékben, hat hónapon 360 millió euro (120,6 milliárd forint) értékben, tizenkét hónapon 408 millió euro (136,7 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB minden lejáraton a meghirdetett mennyiséget fogadta el. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 4, 6, 4, illetve 6 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 2019. november 27-én 2274 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 154,1 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 384,2 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 650,2 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1085,3 milliárd forintot tesz ki.

A Monetáris Tanács 2019. szeptember 24-i döntésével a 2019 negyedik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát a harmadik negyedévi értékhez képest 100 milliárd forinttal növelte, és legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg. A Monetáris Tanács rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

A Magyar Nemzeti Bank mind korábbi közleményeiben, mind pedig kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a Monetáris Tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a Monetáris Tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani.