Budapest, 2020. december 22. – Hat intézmény már benyújtotta pályázatát a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel minősítés megszerzésére. A minősítési rendszer célja, hogy az ügyfelek széles köre által elérhető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba 2021 januárjától. A minősített termékek széles körű elterjedése esetén erősödhet a személyi hitelek piacán a verseny, mérséklődhetnek a kamatfelárak, elterjedhetnek a digitális megoldások, vagyis magasabb minőségű, de kedvezőbb árú szolgáltatásokhoz juthatnak az ügyfelek.

A hitelnyújtó pénzügyi intézmények oldalán jelentős érdeklődés mutatkozik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 nyarán elindított Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) termékek iránt. Az OTP elsőként nyújtott be sikeres pályázatot és kezdheti meg a termék forgalmazását 2021 januártól. Emellett további 5 beérkezett pályázat értékelése zajlik, így ezek pozitív elbírálása esetén hat intézmény kezdheti meg 2021. januárban a minősített hitelek forgalmazását, melyek 2019-ben az új személyi hitelek piacának összesen kétharmadát adták.

Bár a személyi hitelezést különösen erősen érintette a járványhelyzet, az áprilisi mélypontot követően újra növekedésnek indultak a folyósítások. A visszafogott növekedés fő oka a bizonytalan gazdasági környezetből fakadó nagyobb fokú óvatosság, hitelezői és hitelfelvevői oldalon egyaránt. A személyi hitelek ezzel együtt is fontos szerepet töltenek be a lakosság finanszírozásában, ezért az MNB kiemelten követi a piaci folyamatokat.

A jegybank több kedvezőtlen jelenséget azonosított a személyi hitelek piacán. A magyar piacot nemzetközi szinten is magas kamatfelár és kevésbé átlátható díjstruktúra jellemzi. A verseny alacsony szintjére utal továbbá, hogy a hitelezői ajánlatok kamatai széles sávban szóródnak, azonos kockázati jellemzők mellett is sokszor lényegesen magasabb felárak mellett hiteleznek egyes hitelnyújtók. Az MNB célja a minősített személyi hitelek bevezetésével a verseny fokozása e problémák kiküszöbölése érdekében.

A fogyasztóbarát koncepció fő szempontjai a hitelfelvételi folyamat és a törlesztőrészletek kiszámíthatóságának javítása, a minősített ajánlatok egyszerű összehasonlíthatósága, ezen keresztül a piaci verseny erősítése és a kamatfelárak mérséklése. Az MSZH termékek tekintetében az alábbi fő elvárásokat fogalmazta meg az MNB:

• legfeljebb 7 éves futamidővel érhetők el;
  • kizárólag futamidő végéig rögzített kamattal vehetők fel;
  • a befogadást követően maximum 3 munkanapon belül folyósításra kerülnek;
  • a kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot;
  • folyósítási díjuk maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka lehet;
  • előtörlesztési díjuk nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésük díjmentes.

Ezen felül a fogyasztóbarát személyi hitelek 2021. júliustól minden ügyfélnek teljeskörű online hitelfelvétel keretében is elérhetők lesznek, ami a digitális pénzügyi szolgáltatások elterjedését is támogatja majd.

A kedvező felárak mellett elérhető termékek ellensúlyozhatják a koronavírus-járvány enyhítésére szolgáló gazdasági intézkedések között bevezetett, 2020. év végén lejáró THM-korlát után a piacon várható kamatemelkedést is.

Az MNB várakozásai alapján a minősített személyi hitelek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez (MFL) hasonló népszerűségnek örvendenek majd, amit a hitelnyújtók oldalán eddig látható aktivitás is alátámaszt.

A sikeres pályázatot benyújtó intézmények a forgalmazást 2021 januártól kezdhetik meg. A pályázati feltételek és további információk a minősítéssel kapcsolatban az alábbi linken érhetők el: www.mnb.hu/mszh/intezmenyeknek.