Budapest, 2020. július 10. A Magyar Nemzeti Bank a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen a modern technológiák lehetőségeit kihasználó, az általános iskolás korosztályt célzó megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő eszköz bevezetését tervezi, amelynek első fázisa idén ősszel indulhat el. Az MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció használata során a diákok játékos, pénzügyi és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek és cserélhetnek, melyeket meghatározott időszakokban tárgyi ajándékokra is beválthatnak.

A Magyar Nemzeti Bank Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete február végén már tárgyalta egy, a fiatal korosztályt célzó megtakarítási és pénzügyi edukációs eszköz bevezetésének lehetőségét. A Pénziránytű Alapítvánnyal közös projekt a megvalósítás szakaszába lépve, MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció néven 2020 őszén indul.

Az MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció célcsoportja az általános iskolás korosztály. A projekt első fázisa egyelőre korlátozott kört, összesen 45 oktatási intézményt céloz meg az ország összes megyéjében és a fővárosban. A résztvevő 8 és 14 év közötti tanulók játékos, pénzügyi és fenntarthatósági témájú kvízkérdések helyes megoldásával digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek (pl.: Digitális Aranytallér, Zöld Coin, Digitális Takarékbélyeg). Az alkalmazás lehetőséget biztosít a digitális eszközök egymás közötti cseréjére, illetve később – a tanév során több alkalommal – az összegyűjtött digitális eszközök tárgyi ajándékokra is beválthatók lesznek.

Az MNB Digitális Diákszéf bevezetése különösen aktuális, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint a családok anyagi biztonsága, pénzügyi sérülékenysége szorosan összefügg bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátításával: ilyenek többek között a családi költségvetés-készítése, a pénzügyi tervezés és a rendszeres megtakarítási aktivitás. Ezek a - pénzügyi sérülékenységet jelentősen mérsékelni képes - magatartásformák és készségek, melyek a családi minták mellett olyan szemléletformáló és oktató programokkal is erősíthetők, mint az ősszel bevezetésre kerülő mobilapplikáció.

A Pénziránytű Alapítvánnyal közös projekt későbbi fázisaiban az MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció egyre több általános iskolás diák bevonása mellett további funkciókkal bővül.