A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából szervezett konferenciát, melyet online is követhettek az érdeklődők. A rendezvény keretében a jegybank meghirdette 12 pontos kiáltványát a sikeres és biztonságos eurobevezetésért, valamint emlékérmét bocsátott ki nemzeti fizetőeszközünk születésének tiszteletére.

Az MNB székházában tartott eseményen Matolcsy György ünnepi nyitóbeszédében a forint erősségeit sorolva kiemelte, hogy önálló nemzeti fizetősezközünk tette lehetővé 2010 után a magyar gazdaságpolitika új sikerképletének, az egyensúly és a növekedés képletének a beállítását és megőrzését. A jegybankelnök megerősítette: az MNB és a kormány egységes abban a kérdésben, hogy Magyarország 2004-ben vállalt kötelezettségét az euró bevezetésére vonatkozóan teljesíteni kell, ám hangsúlyozta, hogy annak időpontjáról higgadt, mindenre kiterjedő költség-haszon elemzés alapján kell dönteni. Mind mondta, a nemzeti érdek az, hogy a forint átváltása euróra biztonságos, tehát sikeres legyen, ne járjon növekedési áldozattal, munkahelyek elvesztésével és a versenyképességet rontó változásokkal.

Virág Barnabás alelnök a forint jövőjéről szólva három alapvető feladatot fogalmazott meg: az árstabilitás minél gyorsabb visszaszerzését, a pénzügyi digitalizáció felgyorsítását, illetve a zöld fenntarthatósági szempontok következetes érvényesítését. Megismételve Matolcsy György szavait megerősítette, hogy a jegybank elkötelezett a biztonságos és sikeres euróbevezetés mellett, ám intett attól, hogy a kérdésben politikai féligazságokra hallgasson bárki is. Mint mondta - az euró bevezetésének kérdésében a szakmai elemzésekre, és nem szirénhangokra kell hallgatnunk. Beszéde végén bejelentette az MNB 12 pontos kiáltványát, amelyben a jegybank a biztonságos és sikeres eurocsatlakozás legfontosabb szempontjait fogalmazta meg.

A konferencia keretében megtartott kerekasztalbeszélgetést a rendezvény házigazdája, Szajlai Csaba, a Figyelő c. hetilap főszerkesztő-helyettese moderálta. Beszélgetőpartnerei Banai Ádám az MNB ügyvezető igazgatója, Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, az MCC oktatója, dr. Kocziszky György, a Monetáris Tanács tagja, és Prof. Dr. Lentner Csaba, az NKE oktatója voltak. A forint jelenéről és jövőjéről szóló beszélgetésben felidézték a forint születésének körülményeit, történelmi párhuzamot keresve a világ mostani helyzetével. A résztvevők egyetértettek abban, hogy amikor az MNB erős volt, akkor a forint mindig megfelelő védelmet nyújtott az országnak, az eurócsatlakozásról pedig – a jegybank vezetői által elmondottakkal egyetértve - hangsúlyozták, hogy azt egy alapos költség-haszon elemzésnek kell megelőznie, aminek eredményeképpen megfelelő módon választhatjuk meg a csatlakozás időpontját.

Az ezt követő szakmai előadásban Pataki Tibor az MNB készpénzlogisztikai igazgatója röviden végig kalauzolta a közönséget a forint és a forintgyártás elmúlt 75 évén, felidézve annak minden jelentősebb állomását, kitérve külön a 2014 és 2019 között végrehajtott forint bankjegy-megújítási programra.

A rendezvény ünnepélyes zárszavában Patai Mihály alelnök megköszönve a konferencián elhangzó értékes gondolatokat elmondta, hogy a magyar államiság több mint ezer éve alatt 11 féle pénzt használtunk, és ebből - több szakaszban - mintegy 450 éven keresztül használtuk a forintot mint fizetőeszközt. Ezt követően, az ünnepi alkalom tiszteletére kibocsátotta az 5 forintos forgalmi érme hatféle emlékváltozatát. A 12 milliós példányszámban forgalomba kerülő érmék megfelelő sorrendbe helyezve, a FORINT szót formálják, illetve mozaikként az MNB Szabadság téri székházát jelenítik meg. Beszéde végén bejelentette, hogy az ünnepi év alkalmából az MNB a Pénziránytű Alapítvánnyal közösen egy 12 hónapon átívelő, online pénzügyi játékot is indít a FORINT HŐSÖK TERE címmel. Az elsősorban középiskolásoknak és felsőoktatási hallgatóknak szóló pénzügyi ismeretterjesztő játék minden hónapban egy adott forintcímletre és meghatározott pénzügyi témakörökre fog épülni.