A Magyar Nemzeti Bank új kiadványában bemutatja és összegzi azon válaszlépéseit, amelyekkel Magyarország sikeresen kezelhette a koronavírus-járvány okozta válságot.

A kormányok és a jegybankok történelmi léptékű válságkezelő intézkedésekkel válaszoltak a 2020 elején kitörő koronavírus világjárványra. Előbbiek számos munkahelyvédő és gazdaságösztönző programot indítottak, utóbbiak a gazdaság minden szereplőjének likviditást biztosítottak és segítették a gazdaságok újraindulását.

A koronavírus-járvány hármas válságot okozott: gazdaságit, egészségügyit és pszichést. A 2008-2009-eshez hasonló pénzügyi válságot ugyanakkor sikerült elkerülni határozott, proaktív és preventív gazdaságpolitikai lépésekkel.

Az MNB megfelelő időzítéssel és jelentős tűzerővel reagált a koronavírus-válságra 2021. május végéig mintegy 9300 milliárd forint likviditást nyújtva a gazdaság szereplőinek:

  • 18 százalékponttal nőtt az MNB GDP-arányos mérlege
  • 500 milliárd forint osztalék fizetésével támogatta az MNB a költségvetést
  • Több mint 2200 milliárd forint állampapír vásárlást hajtott végre
  • Több mint 2800 milliárd forint forrást nyújtott közel 40000 KKV-nak az NHP Hajrában

Post-COVID szindróma helyett teljes felépülés várhat a magyar gazdaságra a növekedés újraindulásával. Ezután viszont ismét az egyensúly helyreállítására kell fókuszálni, ugyanis a 21. században olyan fejlődésre van szükségünk, amely hosszú távon pénzügyi, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul.