Budapest, 2022. november 29. - Vitaindító videóüzenettel vett részt a sanghaji Fejlesztési és Beruházási lehetőségek Európai Fórumon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. Patai Mihály a csúcstalálkozón a renminbi nemzetközi pénzügyi rendszerben és kereskedelemben betöltött erősödő szerepéről és a magyar jegybank renminbi iránti elkötelezettségéről beszélt. Az esemény elsőleges célja a jövőről szóló párbeszéd erősítése volt az európai és kínai vagyonkezelési iparág vezetőivel.

A Bank of China (BoC) által szervezett a European Forum for Development & Investment Opportunities of Shanghai Global Asset Management Centre rendezvényen mondott vitaindító beszédet Patai Mihály. A hibrid formában megtartott sanghaji eseményen helyi tisztviselők és iparági szereplők, valamint kínai és európai vagyonkezelők hallgathatták az előadásokat. A panelbeszélgetések az Európát és Kínát összekötő csomópont, Sanghaj növekvő szerepéről, a tőkepiaci együttműködések új történelmi korszakáról, valamint a 2020-as évek geopolitikai változásairól és Kína felemelkedéséről szóltak.  Az MNB alelnöke mellett olyan magas szintű felszólalók vettek részt a megnyitón, mint Chen Huaiyu, a Bank of China vezérigazgató-helyettese és Jean Pierre Raffarin, a Fondation Prospective et Innovation elnöke, Franciaország korábbi miniszterelnöke.

Az MNB alelnöke videóüzenetében a renminbi fontosságáról és globális hatásáról beszélt, mely a vagyonkezelői ágazatot erőteljesen érinti. Hangsúlyozta, hogy a renminbi növekvő szerepe a nemzetközi pénzügyi rendszerben nem hagyható figyelmen kívül. Részletezte, hogy a magyar jegybank - felismerve a renminbi jelentőségét és erősödő nemzetközi szerepét - 2013 szeptemberében, elsőként az európai központi bankok között, swap-megállapodást kötött a PBoC-vel. Ezt követően 2015-ben meghirdette Renminbi Programját, majd belépett a kínai kötvénypiacra is. 2021 júliusában az MNB újabb fontos kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-szabályozó Bizottsággal a két intézmény közötti információcsere és tudásmegosztás előmozdítása érdekében, tette hozzá Patai Mihály.

Kína az elmúlt két évtized rendkívül dinamikus fejlődésének köszönhetően a világ második legnagyobb gazdasági hatalma. Kína és Ázsia geopolitikai és gazdasági súlya a jövőben várhatóan tovább növekszik.