A hazai zöld értékpapírpiac fejlesztése és a legjobb gyakorlatok megszilárdítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja fedezetkezelési gyakorlatának zöld elemekkel való kiegészítését. Októbertől ennek megfelelően preferenciális befogadási értékek (haircutok) alkalmazását addicionális transzparencia-feltételek teljesítéséhez köti a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank a zöld eszköztár stratégia 2021 júliusi elfogadását követően 2021 szeptemberétől a zöld értékpapírokat kedvezményes haircut alkalmazásával fogadja el fedezetként, megkezdve a fedezetkezelési rendszerének környezeti fenntarthatósági elemekkel való kiegészítését, a klímakockázati aspektusok integrációját. A zöld szempontok erősítése, a hazai zöld értékpapírpiac fejlesztése és a legjobb gyakorlatok megszilárdítása érdekében az MNB 2022 szeptemberében a transzparencia növelését támogató további intézkedésekről döntött. A döntések értelmében zöld értékpapírok esetében preferenciális haircut az alábbi transzparencia-feltételek teljesülése esetén alkalmazható a jövőben:

  • Éves allokációs riport (allocation report) közzététele a kibocsátó honlapján.
  • Hatásjelentés (impact report) közlése a kibocsátói honlapon. (a) Egyedi projekteket, beruházásokat finanszírozó kötvények esetén 2 riport publikálása szükséges minimálisan. Az első riport a projekt, beruházás megvalósulását megelőzően, a második riport a beruházás megvalósulásával, már konkrét adatok figyelembe vételével publikálandó. (b) Több zöldkötvényt kibocsátó, több projektet finanszírozó, portfólió-szemléletű finanszírozás esetén éves hatás-riportok közlése az elvárás.
  • A jelzáloglevelek esetében az MNB a normál zöldkötvény-előírásokon felül további transzparencia követelményt vezet be. A jelzáloglevelek képviselik a magyar értékpapír-piacon a második legnagyobb súlyt az állampapírokat követően. A preferenciális haircut alkalmazásának feltétele az allokációs és hatásriportok mellett, hogy a kibocsátó zöld jelzáloglevél esetében 2022 IV. negyedévétől transzparencia riportot tegyen közzé honlapján, amelyben a jelzáloglevél-program klímakockázati aspektusai bemutatásra kerülnek.

Az MNB a transzparencia növelését nem csak a zöld értékpapírok esetében tartja fontosnak, hanem a nem-zöld értékpapírpiacok vonatkozásában is. Annak érdekében, hogy minél több nem-zöld kibocsátó figyelembe vegye működésében a klímakockázati szempontokat és klímakockázati riportot tegyen közzé a működéséről, az MNB októbertől preferenciális haircuton fogadja be azon nem-zöld értékpapírokat is, amelyek kibocsátója közzétett klímakockázati riportot.

Az új előírások célja a zöld finanszírozási formák átláthatóságának növelése, ezzel segítve a hazai jelentési sztenderdek fejlődését.