Budapest, 2023. november 23. – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyedik alkalommal rendezi meg a Budapest Eurasia Forumot november 23-24. között „Fenntartható átmenetek” címmel. A konferencia hat tematikus paneljében az eurázsiai régió neves döntéshozói, szakértői és gondolkodói vitatják meg a fenntartható fejlődés és az eurázsiai együttműködés legaktuálisabb kérdéseit.

Az MNB által elindított Budapest Eurasia Forum rendezvénysorozat a jegybank azon missziója, amely az Ázsiát és Európát magába foglaló szuperkontinens szaktekintélyeit és döntéshozóit hívja közös párbeszédre a világot érintő aktuális kihívásokról. A konferencia évről évre egyre több érdeklődő figyelmét kelti fel, az esemény idén 15 országból 52 felszólalóval került megrendezésre, 14 külföldi partner támogatásával, az előadásokat és panelbeszélgetéseket pedig a helyszínen és online több ezren követték. 

Az esemény magas szintű megnyitóján Matolcsy György, az MNB elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy Eurázsia és fenntarthatóság ugyan annak az éremnek két oldalát jelentik. Tekintettel Magyarország földrajzi elhelyezkedésére Európa és Ázsia között, valamint az ország szellemi adottságaira, intellektuális hubként szolgálhat az eurázsiai régió gondolkodói számára a közös fejlődést ösztönző új ötletek és innovációk érdekében. Továbbá kiemelte a tudás jelentőségét, amely napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap és az eredményes párbeszéd alapját képezi.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjében szintén rámutatott, hogy Magyarországot egyre inkább elismerik, mint az Európa és Ázsia közötti kaput. A magyar álláspontot ismertetve Varga Mihály elmondta, hogy Európa és Ázsia egymástól való elválasztása nem csak indokolatlan, hanem a gyakorlatban is lehetetlen. Hozzátette, napjaink legnagyobb kihívásai a összekapcsoltság szükségességét jelzik, Magyarország pedig kiváló lehetőségeket biztosít az eurázsiai kapcsolatok építésére.

Wu Hongbo, a kínai kormány európai ügyekért felelős különleges képviselője beszédében kifejtette, hogy a világ két permanens célja a béke és a fejlődés: béke nélkül nincs fejlődés, míg fejlődés nélkül a béke illékony. Wu Hongbo szerint az emberiség jelenleg soha nem látott kihívások (így a hidegháborús mentalitás és a zéró összegű versenyek felerősödése) előtt áll, e kihívásokra pedig a nemzetközi párbeszéd szolgálhat válaszul.

Sung-han Kim, a Korea University Nemzetközi Tanulmányok Karának professzora és a koreai elnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója a Koreai Köztársaság különleges helyzetéről beszélt, tekintve, hogy hazája a szuperkontinens peremterületén elhelyezkedve jó kapcsolatot ápol az eurázsiai régió és a csendes-óceáni térség országaival is. Véleménye szerint a Koreai Köztársaság fontos szerepet játszhat a két régió közötti együttműködés dinamikus fejlődésében is.

Végül Xuejun Cai, a Silk Road Fund vezérigazgatója a fenntartható átmenetek témakörére rácsatlakozva kiemelte a pénzintézetek eszközallokációjában a fenntartható pénzügyi eszközök növelésének jelentőségét, a karbonmentesítési tervek fokozatosságát, illetve a piac szerepét a fenntartható fejlődést ösztönző beruházásokban. Cai az eurázsiai együttműködés kapcsán hangsúlyozta a tudományos, technológiai és innovációs befektetések összehangolásának jelentőségét a fenntartható fejlődés szempontjából.

A rendezvény felszólalói a fenntartható pénzügyek innovatív megoldásairól, a technológiai fejlődés és a geopolitika kapcsolatáról, a digitalizációról és technológiai szingularitásról, az új fenntartható gazdasági szektorok ösztönzéséről, a multilaterális együttműködésről, valamint az oktatási és munkaerőpiac átalakulásáról folytatnak érdekes diskurzust.

A Budapest Eurasia Forum keretében bemutatásra kerül az Eurasia tanulmánykötet-sorozat legújabb kiadása „Geopolitikai ébredések – A fenntartható jövő megteremtése Eurázsia korának hajnalán” címmel, amely Kína, Németország, Szingapúr, az Egyesült Királyság, Dél-Korea, Norvégia és Magyarország kiemelkedő szakértőinek nézőpontját mutatja be a folyamatban lévő átalakulás geopolitikai, pénzügyi és technológiai szempontú globális következményeiről.

A kétnapos esemény előadásait élőben követhetőek a Konferencia honlapján: https://www.mnb.hu/eurasia