A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Metropolitan Egyetem között 2022-ben jött létre együttműködés.

A közös munka során az MNB tudományos kutatásban jártas munkatársai, külső szakemberek és az Egyetem oktatói létrehozták a Fenntarthatósági és Versenyképességi Kutatóintézetet, ahol a kutatások fókuszában a zöld pénzügyek, a pénzügyi digitalizáció, globális és regionális megatrendek és a fenntartható felzárkózás állnak.

Az együttműködésben fontos feladatot jelent olyan oktatási innovációk támogatása, melyek keretében képzés- és kurzusfejlesztési tevékenység zajlik a képzések több szintjén, mely egyaránt szolgája az egyetem korábban megfogalmazott és jelenben is megtartott céljait és az MNB társadalmi felelősségvállaláshoz kötődően a hazai közgazdaságtudományi képzések tartalmi megújítására és a pénzügyi tudatosságra fókuszáló törekvéseit. A közös fejlesztések eredménye például egy olyan szakirányú továbbképzési szak, melyben a pénzügyi szabályozás és felügyelés elméleti és gyakorlati ötvözete jelenik meg.

Az együttműködésben az MNB támogatja a METU nemzetköziesítési törekvéseit éppúgy, mint a gazdasági fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretterjesztési és közösségi alkalmak szervezését. Emellett támogatásával facilitálni szeretné az MNB-vel kapcsolatban lévő más felsőoktatási intézmények és a METU együttműködését közös kurzusok, workshopok és kutatások támogatásával.