Martin Sandbu láthatólag amellett érvel, hogy Németországnak az alkotmányba foglalt adósságfék eltörlésével ki kéne bújnia önként viselt kiadáskorlátozó kényszerzubbonyából /FT, 2021. október 25./. Emellett a korábbi pénzügyminiszert és Németország leendő kancellárját egy bankunió és egy tőkepiaci unió létrehozására bíztatja.

Mindemellett nem ezek a legnagyobb kihívások, amelyekkel Németország szembesül. Úgy tűnik, hogy a 2020-as évek bizonyos megatrendjei miatt veszélybe kerül maga az egész exportvezérelt modell, amely a német exportgépezeten alapul.

A globalizáció regionális növekedési keretekhez vezet, visszatér az 1970-es évekre emlékeztető infláció, Kína lassuló gazdasági növekedés közepette jelentős szerkezeti átalakulásokat hajt végre, Amerika pedig a belső változásokra összpontosít, és létrehozza az angolszász “Öt Szem” szövetséget.

Hirtelen a német exportmodell összes erőssége gyengeséggé válhat. Németország a 2020-as években már nem lesz az EU politikai és gazdasági motorja, mivel a mélyen gyökerező belső problémáikra kell majd koncentrálniuk.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Germany and Europe face the same challenges in upending fiscal status quo” (Németország és Európa ugyanazokkal a kihívásokkal szembesül a pénzügyi status quo borulása miatt) című cikkre.