Az alacsony hozamok nyomása miatt egyes központi bankok tartalékkezelői magasabb kockázatokat vállalnak tőkéjük megóvása érdekében (Tommy Stubbington, FT, Central banks, 2021. május 17.).

Ezt nem úgy kellene elérniük, hogy kockázatosabb eszközöket keresnek, mert továbbra is tarthatnak biztonságos eszközöket a nagyobb mértékű tartalékaikban.

A nagyobb kockázat vállalásával a nemzet egészét tekintve nincs annál kockázatosabb, mint a központi bank stabilitásának a veszélyeztetése. Különösen a feltörekvő gazdaságok központi bankjainak kellene olyan biztonságos eszközöket használniuk a tartalékképzés céljára, mint az államkötvény és az arany. Ezzel stabilizálhatják valutájuk árfolyamát és válság idején megvédhetik azt.

Emellett a szűkös hozam hosszú időszaka a jelek szerint véget ér, tehát a tartalékkezelők elkerülhetik a kockázat-csapdát. Rövid és hosszú lejáratú államkötvények elég jó keveréke áll a rendelkezésükre.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Central banks seek out riskier assets for reserves in yield drought” (Szűk hozamok által jellemzett időszakban a központi bankok kockázatosabb eszközöket keresnek tartalékképzési céllal) című cikkre.