Az EKB volt vezető közgazdásza szerint rezsimváltás idején olyan magas szintű a bizonytalanság, hogy lehetetlen racionális várakozásokat megfogalmazni. (Otmar Issing, Project Syndicate, 2021. július 16.).

Ez egyáltalán nem így van, mivel támaszkodhatunk Heisenberg bizonytalansági elméletére. Eszerint nem tudjuk minden tényező (esetünkben a pénzpiacok és az infláció) mozgását előrejelezni, azonban az összes esemény valószínűségét igen.

Először is nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban vagy években jelentős pénzügyi felfordulást tapasztalunk majd a nagy központi bankok hatalmas mértékű mennyiségi lazításai, valamint a G7-es országok államadósságának megugrása miatt.

Másodsorban igen valószínűtlen egy újabb, hosszú stagflációs időszak eljövetele a világgazdaságban, mivel a folyamatos technológiai forradalom növeli a termelékenységet és csökkenti az árakat.

Harmadsorban pedig a digitális átállás önmagában is minden téren csökkenti az árakat. Bár az is igaz, hogy ezt a tényezőt ez idáig nem mértük megfelelően.

A globális kvantumvilágban racionális döntéseinket a bizonyosság helyett a valószínűségre alapozhatjuk.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The Return of Inflation?” (Visszatér az infláció?) című cikkre.