Peter Praetnek teljesen igaza van abban, hogy az Európai Központi Bank az elkövetkezendő időszakban jelentős inflációra ítéltetett, mert a magas államadósságok csökkentik az EKB hajlandóságát arra vonatkozóan, hogy elég gyorsan emelje a kamatokat (Politico, 2021. május 14.).

Az EKB az eurozóna „kettő az egyben” struktúrája miatt valamelyest érzékeny helyzetben van.

Úgy tűnik, hogy mindkét oldalnak – az EKB-nak és három korábbi fő közgazdászának is – igaza van. Egyrészt a kamatemelés ártana a „mediterrán klub” gazdaságainak; másrészt viszont az infláció növekedne, ha az EKB visszariadna a kamatpolitika módosításától.

Véleményem szerint a dilemmát egy kétélű kardhoz hasonló megoldással lehetne feloldani. Az EKB-nak óvatosan kamatot kellene emelnie, elismervén, hogy az infláció valós, helyreállítva a hitelességet. Ugyanakkor a foglalkoztatás és a növekedés elősegítése érdekében olyan célzott hitelprogramokat indíthatna az eurozóna üzleti szektora számára, mint a brit központi bank korábbi „Funding for Lending Scheme” programja, vagy az MNB Növekedési Hitelprogramja.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Former ECB economists warn of Eurozone debt trap if inflation comes back” (Az EKB volt közgazdászai az eurozóna adósságcsapdájára figyelmeztetnek, ha visszatér az infláció) című cikkre.