Valóban nem érdemes Kína beruházások által vezérelt növekedési modellje ellen fogadni (Arthur Kroeber, Opinion Markets Insight, 2021. május 20.).

Kínának a következő évtizedekben fenn kellene tartania, és fenn is fogja tartani, a nagyon sikeresnek bizonyult, export- és beruházások által vezérelt növekedési modelljét. Hatalmas gazdaságpolitikai hiba lenne, ha a beruházásvezérelt modellből a fogyasztásvezérelt felé mozdítanák el a kínai gazdaságot.

A beruházások összetételét azonban meg kellene változtatni: az infrastruktúráról és a lakásépítésről át kellene térni a csúcstechnológiára, a gyártási kapacitások fejlesztésére, valamint a digitális átállás hatalmas mértékű finanszírozására, amelybe beletartoznak az új félvezetőgyárak is.

A helyi önkormányzati adósságokon alapuló, decentralizált modell helyett a központosítás irányába teendő lépéseket igényel. Ehhez pedig mindenképpen erős és hatékony kormányzati intézményekre van szükség.

Ez történik most. A jelentős átalakulás időzítése és iránya is egyértelműen helyes.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Don’t bet against China’s investment-led growth model” (Ne fogadjunk Kína beruházásvezérelt növekedési modellje ellen) című cikkre.