A legfrissebb, mérföldkőnek számító klímatudományi jelentés rámutat arra, hogy az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi, 2014-es jelentése óta a világ más hellyé vált. (The Straits Times, 2021. július 29.)

Az októberi, Olaszországban és Skóciában megrendezendő csúcstalálkozókon sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni egy teljesen új zöld finanszírozási rendszer kiépítésére. A pénzügyi szektor innovációi az első ipari forradalom kezdete óta meghatározóak voltak az országok sikeressége szempontjából. A bankrendszer, beleértve a központi bankokat is, fontos szerepet játszott az elmúlt 300 év öt technológiai forradalmának finanszírozásában.

A politikai akarat és a kormányzati döntések nem lesznek elegendők ahhoz, hogy transzformációs változásokkal gyorsítsák fel a fenntartható és zöld gazdasági modellre való átállást. A pénzügyi rendszer szereplői (ideértve a központi, kereskedelmi és befektetési bankokat, a fintech és big tech cégeket) lehetnek a kormányok és vállalkozások stratégiai partnerei a jövőnk visszanyerésében.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Landmark climate science report “critical for success” of COP26: UN” („A mérföldkövet jelentő klímatudományi jelentés „kritikus fontosságú” az ENSZ COP26 csúcstalálkozójának sikeréhez”) című cikkre