Valóban nagyon hosszú időt vesz igénybe a válságból való tartós kilábalás elérése, de egy egész maratoni táv vár ránk, hogy a fejlett világ számára hosszú távú, fenntartható növekedési pályát biztosítsunk (Chris Giles, FT, 2021. május 28.).

Minden fejlett gazdaság rejtett akadályokkal néz szembe.

Először is, a hagyományos monopóliumok mindent elsöprő befolyása a nyugati világban. Az energiaszektorban, a bankszektorban, az autógyártásban, valamint a gazdaság számos egyéb területén az üzleti életben jelen lévő monopóliumok hosszan tartó, mély partneri kapcsolatot hoztak létre a monopolista politikai szerkezetben. Ez a kapcsolat a quid pro quo elvére épül.

Másodsorban az elavult adórendszerek. Az összes fejlett gazdaságban az adózásnak létezik egy szocialista/kommunista jellege miközben próbálja keverni a kapitalizmust a tévesen értelmezett igazságossággal és egy csipetnyi bűntudattal.

Harmadrészt pedig nem a keresleti oldalt érintő politikák, hanem a bomlasztó változások folyamatos áradata teremt erősebb versenyképességet, és magasabb szintű termelékenységet.

A rendszer berögződött hibái ezen strukturális reformok hiányából erednek és megfordítva.   

Matolcsy György, Elnök, MNB, Magyarország nemzeti bankja

Válasz a „How to create a durable recovery from the crisis” (Hogyan hozható létre tartós kilábalás a válságból) című cikkre.