A Bank of England elnökének talán igaza van, amikor azt mondja, hogy „nagyon messze vagyunk az 1970-es évektől”. De az is lehet, hogy Karen Wardnak van igaza, aki szerint az 1970-es évek felfordulásának szelleme kísérti Nagy-Britannia gazdaságát (FT, vállalatok és piacok, 2022. március 15.).

Talán még annál is nagyobb kihívás előtt állunk, mint az 1970-es (és 1940-es) évek történéseinek megismétlődése. Talán az ötven- vagy nyolcvanéves történelmi ciklusoknál is jelentősebb változás kezdődött el.

A hosszabb ciklusokat tekintve ajánlatos elgondolkodnunk azon, hogy korunkban a XVII. század eseményei megismétlődhetnek világszinten – különösen az 1618 és 1648 közti harmincéves háború.

A jó hír az, hogy elkezdtük kezelni a klímaváltozás fenyegetését. A rossz hír pedig az, hogy korunk geopolitikai klímaváltozásának hatásait is kezelnünk kellene, mert ugyanolyan hiányokhoz, felkelésekhez és általános felforduláshoz vezethetnek, mint amivel elődeink a XVII. században küzdöttek. Akkor a rossz időjárás volt pusztító hatással az életünkre, most pedig a rossz geopolitikai döntések.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Spectre of 1970s turmoil haunts the UK economy” (Az 1970-es évek szelleme kísért a brit gazdaságban) című cikkre