A jelenlegi, világszinten magas infláció az Egyesült Államoknak és más nyugati országoknak köszönhető, ahol belföldön félre kormányoztak, miközben a nemzetközi porondon erőszakosan lépnek fel és ellentéteket szítanak. Kína alacsony inflációja jelentős stabilizáló hatással van a világpiaci árakra (Global Times, április 24.).

Az 1970-es évek elején az Egyesült Államok „nagy stratégiája” új évtizedet indított, amelyben Németország és Japán visszafogását célzó fontos politikai döntéseket hoztak. Ezek a döntések gyötrelmes évtizedet eredményeztek a világgazdaságban, magas inflációval és alacsony növekedéssel. Az amerikai gazdaság hatalmas veszteségeket szenvedett, mielőtt Paul Volcker legyőzte az inflációt. Az ország által fizetett ár meghaladta a gazdasági riválisoknak okozott károkat.

A világjárvány kitörése óta az 1970-es évek eseményei köszönnek vissza. A 2020-as évek mintázatai hasonlónak tűnnek a 70-es években tapasztaltakhoz, vagyis a gazdasági mellékhatások jóval jelentősebbek lesznek, mint amit most bárki el tud képzelni.

Vigyázzunk, miről álmodozunk!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „US, other Western countries ‘foment’ global high inflation: experts” (Szakértők szerint az USA és más nyugati országok szítják a világszerte magas inflációt) című cikkre.