Jelenleg a világ központi bankjai többségének nincs törvényes felhatalmazása arra, hogy digitális jegybankpénzt (CBDC-t) bocsásson ki (FT, központi banki ügyek, 2022. február 15.).

Véleményem szerint minden jegybanknak korlátlan felhatalmazást kellene adni saját digitális valuta kibocsátására, hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár- illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra.

A CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a big data, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is, hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ. Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd.

A CBDC-k nélkül viszont nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „Majority of central banks lack the legal authority to issue CBDC” (A jegybankok többségének nincs jogi felhatalmazása CBDC-k kibocsátására) című cikkre.