Az EU-nak valóban újra kellene fogalmaznia fiskális szabályait. (Martin Sandbu, FT véleményrovat, 2022. február 3.) Mindemellett nincs olyan megoldás, amely egységesen megfelelne minden uniós tagállamnak.

A jelenlegi, hétéves uniós költségvetési ciklus végéig tartó új fiskális rezsimnek várhatóan három építőeleme lesz. Először is átléptük a Rubikont: közösen veszünk fel hitelt a határokon átnyúló transzferekre, vagyis az EU a következő években jelentős finanszírozást vonhat be.

Másodsorban, az Uniónak nagy szüksége van a beruházásintenzív növekedésre, habár a 27 tagállam előtt különböző utak állnak. Az északi országok csoportjának a jelenlegi, közepes technológiai szint helyett az új csúcstechnológiákra kellene koncentrálnia. Az eurozóna déli övezetében egészen másra van szükség (napra, földre és az édes életre), a feltörekvő európai gazdaságokban pedig ötvözni kell a kontinens múltbéli sikereit (főleg a hatalmas infrastrukturális projekteket) az EU jövőjével (vagyis az új technológiákkal).

Harmadrészt, Franciaországnak és Olaszországnak igaza van abban, hogy bizonyos beruházástípusok (pl. a digitális és zöld átállást célzók) megérdemlik a központi költségvetési finanszírozást.

Összességében „kettő az egyben” költségvetésre van szükség; az első, tradicionális részben a GDP-arányos deficitnek 3% alatt kell maradnia, míg a főként közös hitelfelvétellel finanszírozott második rész hiánya az előbbihez képest plusz három százalékos lehessen.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Válasz a „The EU should rewrite its fiscal rules” (Az Uniónak újra kellene fogalmaznia a fiskális szabályait) című cikkre.