Budapest, 2023 március 23. – Matolcsy Györgynek az egykori Heti Válaszban megjelent írásaiból készített kétkötetes gyűjteményt a Pallas Athéné Könyvkiadó, aminek első kötetét ünnepélyes keretek között mutatták be a jegybankban. A 2002-ig visszatekintő kiadványban a szerző jórészt olyan külföldi társadalomtudományi művekről alkotott gondolatai jelentek meg, amelyek közel állnak saját szemléletéhez.

A Magyar Nemzeti Bank és a Pallas Athéné Könyvkiadó (PaBooks) közös eseményén mutatták be Matolcsy György legújabb könyvét, az Olvasó–Napló I-II. című kötetet. A kétrészes kiadványban a jegybank elnöke olyan, jórészt külföldi társadalomtudományi művekre, véleményvezérek írásaira hívja fel az olvasók figyelmét, amelyek közel állnak saját szemléletéhez, Magyarországon azonban kevéssé ismertek. A jegybank elnöke reményét fejezte ki, hogy a válogatásban szereplő recenziók az olvasókban olyan új gondolatokat ébreszthetnek, amelyek elvezetnek a jelenkor aktuális problémáinak megoldásához. 

Az írásokban megfogalmazott gondolatok ma éppúgy szolgálják a hazai gazdaságpolitika és a társadalmi haladás céljait, mint az olvasók ismereteinek bővítését és gondolkodásmódjának, szemléletének formálását – összegezte köszöntőjében a szerző. Matolcsy György kiemelte, hogy a kötetek azért születtek meg, hogy általuk a magyar siker receptjét keressük, és hangsúlyozta, hogy ezt a célunkat sosem szabad feladni. Mint mondta, a történelemnek vannak ritka és sűrű pillanatai, többek között erről is szól a könyv. A 2001-2002-es időszak azon sűrű pillanatáról, amikor hazánk egyszer már megtalálta a siker receptjét, amely az volt, hogy egyensúlyi gazdaságpolitikával és célzott gazdaságfejlesztéssel gyorsan felzárkózunk. Véleménye szerint azonban 20 év elteltével, 2021-22-ben hazánk letért az egyensúlyi növekedés útjáról és a célzott gazdaságfejlesztést sem folytatta tovább. A történelmi sikerekből és a válogatásban szereplő könyvek példáiból ihletet meríthetünk, hogy újra megtalálhassuk a felzárkózáshoz vezető utat.

Összegzésként a jegybank elnöke elmondta: a válogatásban szereplő könyvek azt üzenik nekünk, hogy mindenki tévedhet, azonban mindig van új esély és kiút a nehéz helyzetekből. Zárógondolatként úgy fogalmazott, hogy Magyarország számára ezt a kiutat a reformpolitika újraindítása, egy világos jövőkép megfogalmazása és az erősségeinkre építő gazdaságpolitika újraélesztése jelenti.

Matolcsy György előadását követően Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója, Patai Mihály, a jegybank alelnöke, Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Palotai Dániel, az IMF ügyvezető igazgatója kerekasztal beszélgetésen vettek részt. A beszélgetés résztvevői szerint a szerző formabontó, jövőorientált gondolatai a hazai és nemzetközi társadalmi, valamint gazdasági fejlődésről szóló párbeszéd fontos iránytűjévé válhatnak.