A Magyar Nemzeti Bank a Jegybanktanács döntésével összhangban 2000. március 22-étől saját forgalmazásában állampapírnak minősülő, 3 hónapos futamidejű, kamatszelvény nélküli MNB kötvényt bocsát ki, melyet először március 20-án aukción kínál fel értékesítésre.

A hosszabb futamidejű eszköz, a már meglévő jegybanki eszközöket kiegészítve, hozzájárul a pénz- és tőkepiaci hozamok alakulásának stabilizálásához, valamint nagyobb mozgásteret biztosít az MNB számára kéthetes betéti kamatának alakításában anélkül, hogy az a piaci betéti és hitelkamatokra kedvezőtlen hatást gyakorolna. A létrehozott kötvény konstrukciójából következően bankrendszeren kívüli tőkepiaci szereplők számára is elérhető. Az új eszköz alacsonyabb kockázatot és költséget jelentve segíti az MNB monetáris politikai céljainak minél hatékonyabb elérését.

Az MNB a kötvényt aukciókon kínálja fel a bankok és elsődleges állampapír-forgalmazó befektetési vállalkozások részére. A kötvény devizabelföldi természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságok és más szervezetek körében korlátlanul forgalomképes. Minden héten hétfőn új sorozatot kínál fel aukción értékesítésre a jegybank. Az aukciókon az MNB nem ad előre mennyiségi, vagy hozamindikációt (szabad aukció). Az értékesített mennyiség felső korlátja az adott sorozatból felkínált mennyiség lesz, alsó korlát nem kerül megállapításra.

A Pénzügyminisztérium az állampapírok – ezen belül a kincstárjegyek – kibocsátását a 3 hónapos MNB kötvény forgalomba-hozatalának ismeretében határozta meg.

A kötvény jellemzőit és az értékesítés feltételeit a Nyilvános ajánlattétel, az Ismertető és a „A jegybank forintban végzett pénzpiaci műveleteinek üzleti feltételei” tartalmazzák.

Budapest, 2000. március 10.

Magyar Nemzeti Bank