A Magyar Nemzeti Bank és a Kormány a fogyasztói árindex 4%-os emelkedésében állapította meg a 2005. decemberi inflációs cél számszerű értékét.

A közösen kijelölt inflációs cél illeszkedik a Kormánynak az MNB által támogatott – a közös valuta 2008-as bevezetését célzó – euró-stratégiájához. A kijelölt 2005-ös cél egyben előrevetíti azt az inflációs célkövetelményt is, amelyet a stratégia sikere érdekében 2006-ban szükséges teljesíteni. A Kormány és az MNB egybehangzó álláspontja szerint ehhez a 2006 év végi inflációnak 3% alá kell csökkennie.

A 2005 év végi 4%-os inflációs cél összhangban van a Kormány által az idei év nyarán kitűzött és az Európai Unió illetékes szerveihez eljuttatott középtávú makrogazdasági pályával.

A megfelelő 2005-ös inflációs cél kijelölésén túl a Kormány euró-stratégiájának fontos eleme a közös európai árfolyamrendszerbe (ERM II) való mielőbbi belépés. A Kormány és az MNB megállapodott róla, hogy folytatja a belépés előkészítését célzó munkát a Pénzügyminisztérium és az MNB e célra létrehozott közös munkacsoportjában.

Budapest, 2003. október 20.

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM

MAGYAR NEMZETI BANK