A Magyar Nemzeti Bank a Kormány kérésére elfogadta a forint középárfolyamának 2,26%-kal történő eltolását a +/- 15%-os ingadozási sáv változatlanul hagyásával. Ennek a döntésnek a főbb indokai a következők voltak:

1. A Kormány úgy ítélte meg, hogy a romló külgazdasági feltételek mellett szükséges az exportőrök gazdálkodási biztonságának növelése. Ennek érdekében garantálni kívánta, hogy a jövőben nem következik be a versenyképességet nagymértékben veszélyeztető forint "árfolyam-túllövés".

2. A Kormány kifejezte szándékát a gazdaságpolitika megváltoztatására és egy azonnali 76 milliárd forintos költségvetési kiigazításról döntött, továbbá kötelezettséget vállalt arra, hogy a jövő évi költségvetésben az EU-nak benyújtott Előcsatlakozási Programban lefektett költségvetési pályához visszatér, s megerősítette szándékát egy viszonylag korai ERM-II csatlakozásra is.

3. A Monetáris Tanács ebben a helyzetben a Kormány kérést azért tartotta elfogadhatónak, mert a jelenlegi gazdasági körülmények mellett, a nemzetközi deflációs környezet hatásait is figyelembe véve nem látja veszélyeztetve a 2003 végére 4,5-5% körüli, 2004 végére pedig 2,5-4,5% inflációs cél elérését, amennyiben a forint árfolyama 250 Ft/euró körül stabilizálódik.

4. A Monetáris Tanács úgy értékeli, hogy a Kormánnyal most kötött megállapodás alapján az új árfolyamsávban is elegendő mozgástere van a Nemzeti Banknak ahhoz, hogy az inflációs célok esetleges veszélyeztetése esetén a rendelkezésére álló eszközökkel elősegítse a gazdasági folyamatok olyan alakulását, amely hozzájárul a további sikeres dezinflációhoz.