Tiltakozás

A Magyar Nemzeti Bank tiltakozása

A Magyar Nemzeti Bank tiltakozik amiatt, hogy az Országgyűlés a mai napon – a hazai és Európai Uniós egyeztetési eljárást megelőzve, az MNB véleményének figyelembevétele nélkül – a jegybanktörvényről szóló, kormánypárti képviselők által benyújtott javaslat tárgyalását megkezdte, és a bizottsági vitát lezárta.

A javaslat benyújtására olyan helyzetben került sor, amikor a kormány képviselői és kormányzati politikusok többször kritizálták a monetáris politikát. A kezdeményezés célja a monetáris politika közvetlen kormányzati befolyásolása, ami ellentétes az európai normákkal és súlyosan sérti az MNB függetlenségét.

A Monetáris Tanács két tagjának kizárása mandátumuk lejárása előtt jogellenes, mind a hazai, mind az európai gyakorlatban példátlan, az MNB számára elfogadhatatlan.

A Magyar Nemzeti Bank felszólítja a kormányt, hogy az egyeztetési eljárásokat folytassa le, a törvénymódosítást ne támogassa, a javaslatot vonassa vissza.

A Magyar Nemzeti Bank az intézményi függetlenségét súlyosan sértő és Magyarország, mint új európai uniós tagállam lejáratását eredményező törvénymódosítás megakadályozása érdekében nemzetközi intézményekhez fordul, és folyamatosan tájékoztatja a hazai és nemzetközi közvéleményt.

Budapest, 2004. október 20.

MAGYAR NEMZETI BANK