Közlemény

MNB csatlakozása a pán-európai nagytömegű euró átutalások elszámolását végző

STEP2 fizetési rendszerhez

A Magyar Nemzeti Bank 2005. március 7-i kezdő nappal közvetlen tagként csatlakozott a nagytömegű euró átutalások elszámolását végző pán-európai STEP2 fizetési rendszerhez, és üzleti alapon közvetett tagként történő kapcsolódást tesz lehetővé hazai hitelintézetek részére. Az MNB és a közvetett tagok közötti forgalom lebonyolításához a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. elszámolásforgalmi szolgáltatást nyújt. Jelenleg 13 hitelintézet veszi igénybe az MNB szolgáltatását. Az MNB-GIRO megoldás kedvező díja az ezen az úton csatlakozó hitelintézetek számára lehetővé teszi, hogy vállalkozói és magán ügyfeleik számára versenyképes euró átutalási díjakat állapítsanak meg.

A magyarországi hitelintézetek meghatározó része az MNB, vagy külföldi kereskedelmi bankok segítségével közvetetten csatlakozott a STEP2 rendszerhez, így a magyarországi ügyfelek számára szinte minden bank a korábbiaknál alacsonyabb díjszinten kínálhatja a 12 500 euró alatti összegekre vonatkozó átutalási szolgáltatását.

Az MNB úgynevezett csatlakozási pont („entry point”) szerepet is betölt, a nemzetközi bankszámlaszámmal (IBAN) ellátott magyarországi bankszámlák címezhetővé váltak a STEP2 rendszerben, így még a rendszertagsággal nem rendelkező hitelintézetek ügyfelei is kaphatnak euró átutalásokat a STEP2 rendszeren keresztül.

Budapest, 2005. március 11.

MAGYAR NEMZETI BANK