A mai naptól mindenki számára elérhető a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Szótára az Origo-n. A leglátogatottabb hírportál Üzleti Negyed rovatában található szótár több mint 500 pénzügyi kifejezést magyaráz el közérthetően, illetve mindegyiknek megadja az angol megfelelőjét is.  Az MNB reményei szerint a szótár hozzájárul a magyar pénzügyi kultúra fejlődéséhez, a társadalom pénzügyi ismereteinek szélesítéséhez.

A napi hírek ma már szinte kivétel nélkül tartalmaznak olyan gazdasági kifejezéseket, amelyeket az átlag befogadó, de gyakran még a magasabban képzett olvasó sem feltétlenül ért. A szótár folyamatos segítséget nyújt a tájékozódásban, a hírek jobb megértésében. Interaktív megoldásként automatikusan kilistázza az adott híroldalakon, az egyes anyagokban található szakkifejezéseket, és az oldalon egy figyelemfelkeltő helyen linkként helyezi el őket. Erre kattintva a szótár belsejébe jut az érdeklődő és megtalálja a listázott kifejezések definícióit. A szótár ugyanakkor önállóan is megjelenik. Egy-egy pénzügyi témacsoport legfontosabb kifejezéseit is végig lehet böngészni, így is bővíthetik, illetve mélyíthetik az olvasók pénzügyi felkészültségüket.

Az MNB Jegybanki Szótár hiánypótló szakmai összeállítás. Nemcsak azért, mert most először olvasható a világhálón egy olyan lista, amely összefoglalja a témához kapcsolódó fontos kifejezéseket, és ezeket precízen, ám közérthetően megmagyarázza, hanem azért is, mert végre egy olyan gazdasági szótár készült, ahol az összes magyar szócikk angol megfelelője is fel van tüntetve. A szótárat a tapasztalatok alapján tovább fogjuk fejleszteni, illetve a legnépszerűbb tartalmakat folyamatosan bővítjük a visszajelzéseknek megfelelően.

Budapest, 2005. április 11.

MAGYAR NEMZETI BANK