A Magyar Nemzeti Bank 2006. november 2-i hatállyal módosítja az egynapos betét és fedezett hitel ügyletkötési idejét, valamint a betét és fedezett hitel gyorstenderek lebonyolításának menetrendjét. 2006. november 2-tól a VIBER üzemideje 30 perccel meghosszabbításra kerül, ezzel párhuzamosan az egynapos betétre és fedezett hitelre vonatkozó ügyletkötésre a jelenlegi 17:00 óra helyett 17:30 óráig lesz lehetőség. (Ezzel összhangban módosul a „Magyar Nemzeti Bank által vezetett bankszámlákra, a forint és devizaforgalmi elszámolásokra, valamint a készpénzben végzett műveletekre vonatkozó üzleti feltételek.”) További változás, hogy a betéti és fedezett hitel gyorstendereket a jegybank a jelenlegi 9:00 óra helyett 11.30 óráig hirdetheti meg.

A döntéseknek megfelelően a Magyar Nemzeti Bank 2006. november 2-i hatállyal módosítja „A jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeit”, mely elérhető a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A tartalmi módosítások mellett a Magyar Nemzeti Bank az alábbi pontokon szerkezetében is módosítja forint- és devizapiaci műveletire vonatkozó üzleti feltételeit törekedve az egyszerűségre, és a monetáris politikai eszköztár átlátható működtetésére: 

  • Az Üzleti feltételek bővült egy Bevezetés című fejezettel, ami rövid áttekintést nyújt az MNB által alkalmazott eszközökről.
  •  Az MNB törekedve arra, hogy a közeljövőben várhatóan nem alkalmazandó eszközök ne szerepeljenek az Üzleti feltételekben, elhagyásra került a határidős értékpapír-ügyleteket tárgyaló (III. C) fejezet.
  • A tenderek és gyorstenderek feltételei összevonásra kerültek az Üzleti feltételek Általános feltételek című fejezetében.

Budapest, 2006. október 18.

MAGYAR NEMZETI BANK

A Jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben bekövetkező változásokról (2006. november 02-től hatályos)