A Magyar Nemzeti Bank megkezdte a fizetésimérleg-statisztika új adatgyűjtési rendszerének kialakítását. Bár az új rendszer csak 2008-tól lép életbe, az MNB már most jelentős erőfeszítéseket tesz az érintett vállalatok szakembereinek tájékoztatására. A felkészítésre azért van szükség, mert ez az adatszolgáltatóknál erőforrás-átcsoportosítást igényel, amelyet már 2007-re tervezni kell. A jó minőségű adatok szolgáltatásához pedig alaposan meg kell ismerni az új jelentési rendszert, ezért az MNB folyamatos szakmai párbeszédet kezdeményezett.

Több mint 650 társaságot hívott meg novemberben és decemberben a Magyar Nemzeti Bank azokra az egyeztetésekre, amelyeken az új fizetési-mérleg adatszolgáltatási rendszer részleteiről tájékoztatták az érintetteket. A megbeszéléseken a résztvevők számos olyan gyakorlati feladatot ismerhettek meg és részletet pontosíthattak, melyek az adatszolgáltatással kapcsolatos munkájukat érintik majd a jövőben.

A fizetésimérleg-statisztika az ország megítélése és a befektetői döntések szempontjából kiemelt jelentőségű; a gazdaság egyik lényeges egyensúlyi mutatója, amely hazánk eurozónához való csatlakozását követően is megőrzi szerepét. Az Európai Unióban a fizetésimérleg-statisztikát az Európai Parlament és a Tanács rendeletben szabályozza. Hazánkban a Jegybanktörvény rögzíti, hogy az MNB feladatainak ellátásához statisztikai információkat gyűjt és hoz nyilvánosságra, az adatszolgáltatási kötelezettséget pedig MNB elnöki rendelet írja elő. Mindezek alapján tehát az érintett gazdasági szereplők számára az adatszolgáltatás kötelező.

Az MNB ma elsősorban a belföldi bankoktól kapott információk és a Központi Statisztikai Hivatal közvetlen megkérdezései alapján állítja össze a fizetési mérleget. A jövőben viszont minden külfölddel kapcsolatos ügyletről közvetlenül az érintett vállalkozásoknak kell jelentést benyújtaniuk az MNB és a KSH felé.

Bár az új rendszer csak 2008. január 1-jén lép életbe, már most fel kell rá készülni – vallják a jegybank szakemberei, hiszen nemcsak meg kell ismerni az új elvárásokat, de elképzelhető, hogy egyes vállalatoknál számítástechnikai fejlesztésekre is szükség lesz, amit időben kell tervezni. A felkészülés részeként, a személyes találkozók mellett, az MNB több mint 2500 érintett cégnek küldött hírlevelet a legfontosabb tudnivalókról, s ez jövőre is folytatódik. 2007 áprilisától pedig elindul az új adatbefogadó és adatfeldolgozó informatikai rendszerek és az adatszolgáltatások tesztelése. Azért, hogy az átállás zökkenőmentes legyen, az MNB jövőre is folytatja az egyeztetéseket az adatszolgáltatókkal.

Az új adatgyűjtéssel a gazdasági szereplők pénzügyi eszközeik külfölddel kapcsolatos  állományáról és az ezeket érintő tranzakcióikról szolgáltatnak majd információkat a jegybanknak. Az MNB megkérdezései csak azokat az ügyleteket fedik le, amelyeket a KSH felé nem kell jelenteni. Ez hat fő témakörre összpontosít: viszonzatlan átutalások és eszmei, szellemi javak, tőkebefektetések, értékpapír befektetések, pénzügyi derivatívák, egyéb befektetések, valamint tájékoztató mérlegadatok.

Az átállás célja a nemzetgazdasági szintű költséghatékonyság, de az MNB magasabb minőségű statisztikai adatokat és az adatszolgáltatók terheinek csökkentését is várja a megkezdett folyamattól. A jegybank eközben törekszik az adatszolgáltatással járó társadalmi terhek optimalizálására, azaz arra, hogy csupán a minimálisan szükséges mértékben terhelje az adatszolgáltató társaságokat.

A nemzetközi tapasztalatok is a rendszer átalakításának szükségességét igazolják, mert bár a kezdetben egyes cégeknél lehetnek költségnövekedések, a bevezetés után az össztársadalmi terhek mindenképpen csökkennek.

A Magyar Nemzeti Bank az átállás során folyamatosan kiemelt figyelmet fordít az új adatgyűjtés részletes bemutatására, a szakmai kérdések értelmezésére és tisztázására, valamint az adatszolgáltatási feladatok minél zökkenőmentesebbé tételére. A jegybank munkatársai készséggel válaszolnak a felvetődő kérdésekre (e-mail: statisztika_fm@mnb.hu). A témával kapcsolatban részletes és aktuális információk folyamatosan elérhetők a Magyar Nemzeti Bank honlapján, a www.mnb.hu Internet címen.

2006. december 11.

MAGYAR NEMZETI BANK