A Magyar Nemzeti Bank az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére kibocsátja az 50 forintos érme és az 500 forintos bankjegy emlékváltozatát. Az érmék 2 millió, a bankjegyek 15 millió példányban kerülnek forgalomba.

Az MNB 2002-ben, a 100 forintos Kossuth érmével indította el azt a gyakorlatot, hogy valamely jelentős évforduló alkalmából egy-egy forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja. 2003-ban Deák Ferenc portréja került a 20 forintos forgalmi érmékre, 2004-ben Magyarország európai uniós csatlakozásáról emlékezett meg a jegybank az 50 forintos érméken, 2005-ben József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátott ki az MNB 10 forintos, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 15 éves fennállására pedig 50 forintos érméket. Idén a Magyar Vöröskereszt fennállásának 125. évfordulóját 50 forintos érmével köszöntötte.

Az 1956-os forradalomra emlékező érmék névértékes oldala, illetve a bankjegyek előlapja megegyezik a forgalomban lévő 50 forintosok névértékes oldalával, illetve a bankjegyek előlapjával. A hátoldalon azonban egységesen az Országház épületének a Duna felőli ábrázolása látható, az előtérben lyukas nemzeti színű zászlóval.

Az új érmeoldalt a Magyar Pénzverő Zrt. fővésnöke, Kósa István készítette. Az új bankjegy hátoldalán látható – Helbing Ferenc rajza alapján készített – reprodukció, valamint a hátoldal képének összeállítása Pálinkás György grafikusművész munkája.

Az 50 forintos forgalmi érmekkel és az 500 forintos bankjegyekkel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

Forgalomba még nem került, verdefényes érméhez, illetve hajtatlan, nyomdafriss bankjegyhez a gyűjtők az MNB pénztárában, (Budapest, Hold utca 7.) váltás útján juthatnak.

Az érmékből és a bankjegyekből 12 ezer darab közös díszcsomagolásban kerül forgalomba, melyet a Magyar Pénzverő Zrt. árusít. Az értékesítés feltételeiről további információk a mellékelt tájékoztatóban találhatók.

Budapest, 2006. október 20.                                                                           

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció