Hattagúra bővül a magyarországi világörökséget bemutató sorozat

Budapest, 2008. november 4. – A Magyar Nemzeti Bank 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki a tokaji történelmi borvidékről. Az érmét a Magyar Pénzverő Zrt. üzleteiben vásárolhatják meg az érdeklődők.

A Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékpénzt bocsát ki „Tokaji Történelmi Borvidék Kultúrtáj” elnevezéssel. Ezzel a 2002-ben indított, a Világörökség részei Magyarországon sorozat hattagúvá válik. A sorozatban eddig a Hortobágyi Nemzeti Park, Hollókő, a Pécsi Ókeresztény Sírkamrák, az Aggteleki-karszt barlangjai valamint a Fertő kultúrtáj jelent meg.

A 925 ezrelék finomságú ezüst érme Gáti Gábor tervei alapján készült. Súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az előlapon, a perem mentén szőlőkoszorú fut körbe. Itt jelennek meg a kötelező éremképi elemek is: az „5000” értékjelzés, a „FORINT” felirat, a „2008” verési évszám, a „BP.” verdejel valamint a „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” felirat, amelyek a törvényes fizetőeszköz elengedhetetlen formai követelményei.

A hátlapon a Tokaji-hegy ábrázolása látható, a hegy tetején a TV-torony, a hegy lábánál település templommal, előtérben szőlőtábla. Itt található Gáti Gábor tervezőművész mesterjegye, valamint az ún. „Euro-Star” jel, mivel az érme az „Europa” nemzetközi gyűjtőprogram keretében jelenik meg.

Az ezüst emlékpénzből 20 000 darab készül, ebből 15 000 ún. proof technikával. Az érme megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. telephelyén (Budapest, Könyves Kálmán krt. 38.), illetve az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest, Szabadság tér 8-9.)

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció