Megjelent a Pénzforgalomról mindenkinek online tájékoztató kiadvány második száma


Budapest, 2008. október 14. – Az interneten mától elérhető a jegybank Pénzforgalomról mindenkinek c. kiadványának második része, amely a bankátutalásokra fókuszál. Ugyancsak mától elérhető az egységes euro fizetési övezetet (SEPA) bemutató online tájékoztató is. A kiadványok közérthető módon foglalnak össze minden olyan fontos tudnivalót, amit evvel a két témával kapcsolatban tudni érdemes.

A füzetsorozat második részében az MNB szakértői az átutalásokkal kapcsolatos fontos és hasznos tudnivalókat gyűjtötték össze, közérthető, kérdés-felelet formában. 2007-ben már közel 180 millió darab átutalás bonyolódott le a Bankközi Klíring Rendszeren, hétköznapi nevén a "zsírón". E készpénzkímélő fizetési mód népszerűségére tekintettel fontos, hogy használata kellő információ birtokában történjen. A kiadvány célja, hogy az átutalások használata során segítségére legyen mind az átutalást kezdeményező megbízónak, mind pedig az átutalás kedvezményezettjének. Ezért olyan gyakorlati kérdésekre ad választ, hogy mikor érkezik meg a jogosulthoz az átutalt összeg, vagy, hogy mit tehet a megbízó, illetve a jogosult, ha az összeg nem, vagy csak késedelemmel érkezik meg. A kiadvány az átutalási fizetési módot nem használó réteget is célozza. Az átutalásokkal kapcsolatos ismeretek ugyanis növelik az átutalási fizetési mód iránt bizalmat, ami végső soron hozzájárulhat az átutalások, illetve a korszerű készpénzkímélő fizetési módok mind szélesebb körű, társadalom számára hasznos elterjedéséhez.

A másik, ugyancsak a mai napon nyilvánosságra hozott MNB-kiadványból megtudhatjuk, hogyan alakult ki az egységes euro pénzforgalmi térség víziója, eloszlatva azt a közkeletű félreértést, miszerint a SEPA azonos egy konkrét fizetési rendszerrel. Összefoglalja, milyen lépések történtek eddig az Európai Unióban ezzel kapcsolatosan, és hol tart most a magyarországi bevezetés. Magyarországon jelenleg már 12 bank használja a SEPA átutalási modellt, amely éppen a határon átmenő fizetéseknél hozhat jelentős előnyöket a bankoknak, ezért ebben a szegmensben terjed a leggyorsabban használata. A szerző nem utolsósorban rávilágít arra is, milyen előnye származik a hazai bankoknak és hitelintézeteknek, rajtuk keresztül pedig ügyfeleiknek a SEPA-modellek alkalmazásából, az olcsóbbá váló átutalási díjakból. Össztársadalmi szinten egy gyors és átfogó páneurópai bevezetés 2012-ig mintegy 123 milliárd euro megtakarítást eredményezhetne a jelenleg használt fizetési módokkal szemben.


A kiadványok a www.mnb.hu honlapon a Pénzforgalom / Kiadványok menüpont alatt olvashatók.

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció