Az MNB ismét széles körű társadalmi egyeztetés után döntött a műszaki paraméterekről

Budapest, 2008. szeptember 12. – Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa széles körű társadalmi egyeztetés után, 2008. június 23-án úgy döntött, hogy a jelenlegi kétszázforintos bankjegyet 2009-ben érme váltja majd fel. Az elmúlt hónapokban a jegybank tovább folytatta a párbeszédet: szakmai és civil szervezeteket vont be a 200-as érme műszaki paraméterei (az érme anyaga, alakja, mérete) kialakításának folyamatába, és ez alapján döntést hozott azokról. A következő időszakban a jegybank szakértőkkel véleményezteti a lakossági szavazásra előkészített érmekép-terveket, majd ezt követően az októberi internetesen szavazáson legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázas érmén láthatunk majd.

A Magyar Nemzeti Bank egyik alapfeladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel lássa el. A jegybank fontosnak tartotta, hogy a döntést megelőzően széles körű egyeztetést folytasson az érme műszaki paramétereinek és az érme megjelenésének kialakításakor is.
Az MNB szakmai szervezetek (például az automatákat működtető szervezetek, vakok és gyengénlátók képviselete, pénzfeldolgozók) bevonásával egyeztette a kibocsátandó érme technikai jellemzőit, és elismert szakértőkkel (akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal stb.) véleményezteti azokat a képeket, motívumokat, amelyek közül internetes szavazáson a lakosság választja majd ki a végleges érmeképet.
A Magyar Nemzeti Bank döntése alapján, úgynevezett: bimetál – két eltérő fém ötvözetéből összeállított – 200 forintos érmét bocsát ki. Az érme két részének anyaga: réz, nikkel és cink ötvözete. Az érme méretei: átmérője 28,3 mm, súlya 9,0 gramm, peremvastagsága 2,0 mm. Az érme peremén a látáskorlátozottak számára a megkülönböztetést megkönnyítő recézés lesz.
A 200 forintos érme előlapjának megjelenésével kapcsolatosan több témában készülnek látványtervek, melyeket neves szakértők is véleményeznek. Az érmekép-tervekre az interneten lehet majd szavazni 2008 októberében a jegybank honlapján (www.mnb.hu, www.forint.hu) /illetve telefonon a 06-40-121212 számon)
Az érme végleges előlapképe az lesz, amelyik tervre a lakossági szavazáson a legtöbb voks érkezik majd.

A papírpénzről érmére váltás hátterében nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszáz forintos bankjegy – várhatóan 2009 végéig – szintén törvényes fizetőeszköz marad.


MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció