A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését

Budapest, 2010. november 17. – A regionális versenyképességi előny elvesztése miatt a hazai bankrendszer hátrányos helyzetbe kerülhet a külföldi anyabanki finanszírozás és tőke elosztásakor – áll a Magyar Nemzeti Bank ma publikált, első három negyedévet átfogó pénzügyi stabilitási jelentésében. A tartósan erős svájci frank árfolyam, a bankadó és a kilakoltatási moratórium fenntartása kedvezőtlenül érinti a bankrendszer jövedelmezőségét és ezáltal csökkenti a hazai pénzügyi rendszer tőkevonzó képességét. Mindez annak kockázatát növeli, hogy a pénzügyi rendszer a gazdasági növekedést hitelkibocsátással a jövőben nem lesz képes megfelelően támogatni.

A magyar bankrendszer működési környezetének az elmúlt időszakban megfigyelhető romlása nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást, mivel a tulajdonosi háttér erős, és a bankok tőke és forrás ellátottsága megfelelő.

A tartósan erős svájci frank árfolyam azonban jelentősen rontja a banki hitelportfoliók minőségét. A kilakoltatási moratórium tartós fennmaradása tovább növelheti a hitelezési veszteségeket: csökkenhet az adósok ösztönzője arra, hogy a fizetési kötelezettségeit teljesítse, illetve leértékelődhetnek a hitelek mögötti ingatlan fedezetek. A vállalati portfolió esetén a kereskedelmi ingatlanpiac hanyatlása növeli a portfolióromlásból származó veszteségeket.

A bankadó, valamint az emelkedő hitelezési veszteségek hatását a bankrendszer a hitelkamat- és a díjbevételek emelésével csak részben képes kompenzálni. A hazai bankok jövedelmezősége így nemzetközi összehasonlításban alacsony szintre esik. A különadó tartós fennmaradása növeli annak kockázatát, hogy a hazai bankrendszer jövedelmezőség tekintetében a régió sereghajtójává válik. A magyar bankrendszer így versenyhátrányba kerülhet a külföldi anyabanki források és tőke jövőbeni elosztásakor.

A javuló konjunkturális feltételek miatt a következő években a hitelkereslet élénkülése várható. A jelenlegi szigorú hitelkínálati korlátok fennmaradása esetén azonban megnövekedhet annak kockázata, hogy a gazdaság szereplői nem jutnak elegendő finanszírozáshoz, azaz nem tudják kihasználni a növekedési lehetőségeket. A gazdaság fellendülésének és az azt támogató hitelezés beindulásának elengedhetetlen feltétele a hazai bankrendszer versenyképességének és erős tőkevonzó képességének megőrzése.

Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2010. november)

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció