Igazi különlegesség 2011-ben: négy dukátos arany piefort emlékérme

Budapest, 2010. november 26. – A jegybank ma hozta nyilvánosságra a jövő évi emlékérme-kibocsátási tervét, amely alapján 2011-ben három arany, hat ezüst és egy kupronikkel emlékérme kerül kibocsátásra.  

A tervek szerint a jövő évi első emlékérme-kibocsátásra január 6-án kerül sor Magyarország európai uniós elnökségi tagságának alkalmából. Újdonság, hogy az EU-elnökség ezüst emlékpénz selyemfényes változatát tematikus forgalmi sorba csomagolva forgalmazza a Magyar Pénzverő.

A magyar mérnökök, feltalálók technikai újdonságait, tanulmányait bemutató sorozat részeként a dinamó-elv leírásnak 150. évfordulója alkalmából Jedlik Ányos előtt tisztelegve, a már megszokott 1000 forintos címletű, színesfémből készített emlékérme kerül kibocsátásra a feltaláló születésnapján, január 11-én.

A tervek szerint a Mohácsi busójárás télűző-tavaszköszöntő népszokásának alkalmából a mohácsi rendezvény második napján, március 4-én bocsát ki emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank. A Mohácsi busójárást az UNESCO 2009 őszén első magyarországi elemként vette fel „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listájára.

A magyar írókra, költőkre emlékezve Tóth Árpád születésének 125. évfordulója alkalmából április 14-én, a költő születésnapján jelenik meg ezüst emlékérme. Az érme specifikációja - a gyűjtői szempontokat figyelembe véve - megegyezik a 2010-es „Kosztolányi” emlékérme specifikációjával.

A 2010-ben indított, természetvédelmi területeket és nemzeti parkokat bemutató emlékérme-sorozat második tagjaként „Duna-Dráva Nemzeti Park” elnevezéssel 5000 Ft-os ezüst emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. A kibocsátás a „Föld napja” emléknaphoz, április 22-hez igazodik.

A következő emlékérme június 12-én, Pünkösd vasárnap, a 200 évvel ezelőtt felszentelt Deák téri evangélikus templom emlékére kerül kibocsátásra, amely a 2006-ban indított, az „Egyházi építészeti remekeit bemutató sorozat” utolsó darabja.

A XX. századi magyar politikai gondolkodás talán legkiemelkedőbb alakjának, Bibó István születésének 100. évfordulójára alkalmából bocsát ki emlékérmét a Magyar Nemzeti Bank augusztus 7-én, a politikus születésnapján.

Clark Ádám születésének 200. évfordulója alkalmából, augusztus 14-én 5000 Ft-os arany emlékérme kerül kibocsátásra. Hasonlóan a 2010-ben kibocsátott „Erkel Ferenc” emlékérméhez, ez az érme is különleges méretével illeszkedik a világ legkisebb aranyérméit tömörítő nemzetközi gyűjtőprogramhoz.

A 2011-es emlékérmék sorát Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából megjelenő arany emlékérme zárja október 22-én. Mivel 2011. hivatalos Liszt-emlékév, a Magyar Nemzeti Bank az 50 000 forint névértékű, két dukát súlyú arany emlékpénz mellett egy ún. piefort érmét is kibocsát. A piefort érme az adott érme eredeti átmérőjével, de többszörös – jelen esetben 4 dukátos – súlyban készül, névértéke, éremképe megegyezik az eredeti érméével.

Az érmék specifikációját és az érmeképeket a www.mnb.hu oldal Bankjegy és érme / Emlékérme menüpontja tartalmazza, az érmék forgalmazásáért továbbra is a Magyar Pénzverő Zrt. a felelős. A sajtóközlemény megjelenésével egyidőben nyílik lehetőség az emlékérmék előjegyzésére a Magyar Pénzverő Zrt.-nél (www.penzvero.hu).

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció