Pénzzel fűthet a győztes: Ma kezdődött meg a brikettek szállítása

Budapest, 2010. október 11. – A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértéküknek köszönhetően a tömörített pénzkötegek egy évig a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítványnak, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesületnek és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthonának jelentenek nagy segítséget. A brikettek szállítása ma kezdődött.

A jegybank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek és a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. Az immár harmadik éve kiírt pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú ill. kiemelkedően közhasznú szervezetek számára az idén is pályázatot írt ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra augusztus 27-ig lehetett jelentkezni.

A pályázatot a tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte. A 19 pályázó közül az idén három szervezet került ki győztesen: a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona.

A brikettek szállítását az MNB a mai napon kezdte el, először a Somogy megyei Nágocsra.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció