Budapest, 2011.december 23. - A hazai bankok devizához jutásának elősegítése érdekében az MNB 2008 őszétől kezdődően több különböző futamidejű FX-swap (devizacsere) eszközt vezetett be, melyek számottevően segítették a hazai bankrendszer stabilitásának megőrzését. Ezek közül az 1 napos és 3 hónapos eszköz jelenleg is a partnerek rendelkezésére áll.

Az év végi pozíciózárások nyomán az elmúlt napokban kedvezőtlen swappiaci folyamatok voltak megfigyelhetőek. Emiatt nem zárható ki, hogy a hazai bankok FX-swap piacon történő devizához jutása nehezebbé válhat ezekben a napokban.

Ezért az MNB a jelenleg rendelkezésre álló két FX-swap eszköze mellett egyszeri alkalommal egyhetes futamidejű, eurolikviditást nyújtó euro/forint FX-swap eszközt hirdet meg, hogy segítse a hazai hitelintézetek évvégi devizalikviditás-kezelését. Az MNB másik célja, hogy megakadályozza a piaci euro/forint FX-swappiaci ügyletek árának reális szinttől történő elszakadását, és ezzel biztosítsa, hogy a forint kamatszint minden hazai pénzpiaci szegmensben a jegybank irányadó kamatának közelében alakuljon.

Az MNB az új euro/forint FX-swap eszköze változó áras tender. A tender időpontja 2011. december 27. 12:30-13:00 óra, a pénzügyi teljesítés napja 2011. december 28., míg a lejárat 2012. január 4. A meghirdetett mennyiséget és a minimális eurokamat szintet (maximális swappontot) a tenderfelhívás fogja tartalmazni, amelyet az MNB 2011. december 27-én 10 órakor publikál az alábbi oldalon:

http://www.mnb.hu/Monetaris_politika/mnbhu_eszkoztar/mnbhu_eszkoztar_tenderek/fx-swap_tenderek_gyorstenderek

MAGYAR NEMZETI BANK