Budapest, 2011. november 24.– Lezárult a Magyar Nemzeti Bank tavasszal indított, a tudatos bankjegyellenőrzést támogató programja. A pályázat során a jegybank 977 darab korszerű bankjegyvizsgáló segédeszköz – kombinált UV-A/C készülék - megvásárlásához nyújt támogatást várhatóan 12,5 millió Ft értékben.

A Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy ellássa a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletösszetételű készpénzzel. A jegybank éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a hamis bankjegyek felismerésének támogatására. Jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata. Ezért az MNB 2011 tavaszán programot indított az UV-A/C-készülékek kereskedők és vendéglátósok általi beszerzésének támogatására.

A programban kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari cégek illetve egyéni vállalkozások vehettek részt. Pályázni október 28-ig lehetett. A ma zárult összesítés alapján a jegybank 977 darab korszerű UV-A/C-készülékhez biztosít — készülékenként 60 százalékos — támogatást. A programhoz csatlakozott forgalmazóknál érvényesíthető, még fel nem használt kuponok beváltási határideje 2011. december 23. A támogatás összértéke várhatóan 12,5 millió Ft lesz.

A Magyar Nemzeti Bank bankjegyhamisítás elleni programját széles körű együttműködésben számos partner – érdekvédelmi képviselet, hitelintézet, média – segítette; melyért a jegybank köszönetét fejezi ki.

A Magyar Nemzeti Bank az akciót sikeresnek ítéli, és a jövőben is támogatja a tudatos bankjegyellenőrzés minél szélesebb körű elterjedését. A pénzhamisítás elleni felkészülést segítendő, a kereskedők és vendéglátósok a jövőben is igénybe vehetik a jegybank ingyenes tanácsadási, oktatási és ismeretterjesztési szolgáltatásait. Bővebb tájékoztatás elérhető a www.mnb.hu honlapon, bankjegy@mnb.hu e-mailcímen vagy a (1) 421-3393 telefonszámon.

MAGYAR NEMZETI BANK
Kommunikáció