Összesen hány darab egy- és kétforintos érmét gyártatott az MNB, ezek hány százaléka „veszett el” végleg?

Összesen 1 096 millió darab egyforintost és 944 millió darab kétforintost gyártatott a jegybank. Hogy ennek hány százaléka veszett el végleg, azt pontosan csak az átváltási határidő (2013. február 28.) után lehet megmondani. Feltehetően a jegybankba ez idáig vissza nem érkezett érmék nagy része már elveszett.

Az érme bevonása óta hány egy- és kétforintos érme érkezett vissza a jegybankba?

A Magyar Nemzeti Bankba a bevonás bejelentése (2007. szeptember 30.) óta 198 millió darab egyforintos és 233 millió darab kétforintos érkezett vissza.

Hány érme lehet még a lakosságnál?

Az egyforintosokból 843 millió darab, a kétforintosokból pedig 660 millió darab maradt kinn a forgalomban.

2013. március 1-je után várhatóan hány érme marad még kint?

Tekintettel arra, hogy az utóbbi időben havi átlagban már csak 100-200 ezer darab egy- és kétforintos érkezik vissza a jegybankba, a jelenleg kint lévő 843 millió darab egyforintos és 660 millió darab kétforintos nagy többsége vélhetően már nem fog visszaérkezni a jegybankba.

Mit tehet, aki e határidő után fedezi fel az otthon gyűjtött aprókat?

A 2013. február 28-ai átváltási határidő lejárta után az MNB nem váltja be az egy- és kétforintos érméket, azokkal a tulajdonosa szabadon rendelkezhet.

Mi lesz a visszakerült érmék sorsa?

A visszakerült érmék alapanyagát az MNB értékesíti. Erre egy ízben már sor került 2009-ben, akkor a begyűjtött, és a raktáron lévő készlettel együtt összesen 1330 tonna 1 és 2 forintos érme értékesítéséből befolyt bevétel mintegy 1,2 milliárd forint volt. A 2009-es értékesítés óta összegyűlt 55 tonna és a 2013. február 28-ig még a jegybankba visszaérkező érmemennyiség értékesítésére az MNB újabb pályázatot írt ki, melynek bírálata jelenleg folyamatban van.

Más országok gyakorlatához képest nálunk milyen aktívan gyűjtik vissza az emberek az érméket?

A bevonás meghirdetése óta összesen visszaáramlott egy- és kétforintos aránya az akkor forgalomban lévő mennyiséghez viszonyítva 19% ill. 26%. Ez a nemzetközi tapasztalatoknál magasabb arányt jelent.

A vártnál több egy- és kétforintos visszaáramlása nagyrészt a karitatív szervezetek által szervezett gyűjtéseknek köszönhető.

Hol és milyen módon lehet beváltani az 1 és 2 forintosokat?

Az 1 és 2 forintosok beváltásának módjáról részletes információ található az MNB honlapján:

http://www.mnb.hu/Bankjegy_es_erme/mnbhu_ermek/bevont-de-meg-atvalthato-ermek

Az 1 és 2 forintos érmék jegybankba történő havi visszaáramlásának mértéke