Budapest, 2012. február 27. –A Magyar Nemzeti Bank idén is lefolytatta következő évi emlékérme-kibocsátási program tematikájára vonatkozó nyilvános konzultációt. A nyilvános konzultáció keretében 2012. január 10. és 31. között bárki véleményt nyilváníthatott a javasolt 11 tematikát illetően.

Összesen tízen éltek a lehetőséggel, hogy a nyilvános konzultáció keretében véleményezzék a 2013. évi tematikát. Ők egyetértésüknek, támogatásuknak adtak hangot.

Mivel arra vonatkozóan már korábban is több kérés érkezett, hogy az MNB csökkentse az emlékérmék számát, ezért a 2013. évi program kettővel kevesebb témát tartalmaz, mint a 2012. évi. Összevonásra került az „EUROPA” nemzetközi gyűjtőprogram és a „Magyar irodalom alakjai” sorozat (2013-ban a nemzetközi programban is az irodalom a közös témakör), így az „EUROPA” program folytatódik 2013-ban a „100 éve született Weöres Sándor” tematikával. Eötvös József 200. születési évfordulójáról munkássága és közéleti szerepe miatt önálló ezüst emlékérmével emlékezünk meg. A „Magyar Nobel-díjasok” sorozat Wigner Jenővel folytatódik, aki 50 éve kapott fizikai Nobel-díjat. A 2011-ben a Mohácsi busójárást bemutató érmével indult „UNESCO szellemi örökségek” ezüst emlékérme sorozat második tagj a „a magyar táncház módszer” jelenik meg, amely 2011 novemberében került fel a szellemi örökségek listájára.

A nyilvános konzultáció során érkeztek új témajavaslatok is, amelyek közül a 2014. évi Labdarúgó Világbajnokság tematikát az MNB felvette a programba. Bár a világbajnokság csak 2014-ben lesz, a FIFA hivatalos nemzetközi érmeprogramja már korábban meghirdetésre került, és ebben kaphat helyet a magyar kibocsátás, amely iránt így jelentősebb nemzetközi érdeklődés várható.

Az eredeti terveknek megfelelően ”A világ legkisebb aranypénze” nemzetközi gyűjtőprogramot és a „Középkori magyar aranyforintok” arany emlékérme sorozatot is folytatja a jegybank.

A még 2001-ben megkezdett „Ifjúsági irodalom” színesfém sorozat keretében 2013-ban „Egri csillagok” emlékérme jelenik meg, amellyel a 150 éve született Gárdonyi Gézáról is megemlékezünk.

A fentiek alapján a 2013. évi emlékérme-kibocsátási program tematikája a következő:

ÉRME TÉMÁJA

SOROZAT

KIBOCSÁTÁS TERVEZETT IDŐPONTJA

Robert Capa születésének 100. évfordulója

„A világ legkisebb aranyérméje” nemzetközi gyűjtőprogram

2013. október 22.

(Robert Capa születésnapja)

100 éve született Weöres Sándor

„EUROPA” nemzetközi ezüst emlékérme program: európai írók, költők

2013. június 22.

(Weöres Sándor születésnapja)

I. Lajos aranyforintja

„Középkori magyar aranyforintok”

arany emlékérme sorozat

2013. augusztus 17.

200 éve született Eötvös József

2013. szeptember

(Eötvös József születésnapja)

„50 éve kapott fizikai Nobel-díjat Wigner Jenő”

„Magyar Nobel-díjasok” sorozat

2013. november 17.

(Wigner Jenő születésnapja)

„Magyar táncház módszer”

„UNESCO szellemi örökségek” ezüst emlékérme sorozat

2013. február

2014. évi Labdarúgó Világbajnokság.

2013. október 1.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

„Ifjúsági irodalom” színesfém emlékérme sorozat

2013. augusztus 3.

(Gárdonyi Géza születésnapja)

Az emlékérmék anyagának, névértékének és technikai paramétereinek kialakítására, valamint a kibocsátási időpontok végleges meghatározására várhatóan év végén kerül sor.

MAGYAR NEMZETI BANK

Kommunikáció