Az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. nem azonosítja magát a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. tevékenységével

Budapest, 2013. szeptember 20. Az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. semmilyen formában nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel, amely hirdetései szövegében nem teszi egyértelművé, hogy tevékenysége nem minősül pénzkibocsátásnak, és megjelenési formájában azt a látszatot kelti, hogy a jegybankkal szoros együttműködésben áll. Magyarországon egyedül az MNB jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy és érme kibocsátásra, ideértve az emlékérmét is.

Az elmúlt napokban lakossági bejelentés érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló Magyar Pénzverő Zrt.-hez, amely szerint a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. éremértékesítési marketingakciói alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, mivel nem hangsúlyozzák azt, hogy nem emlékérmét, hanem érmet kínálnak eladásra. A köztudatban a törvényes fizetőeszköznek minősülő „érme” és az annak nem minősülő „érem” elnevezés általában összemosódik, annak ellenére, hogy eltérő a szerepük. A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. (különösen azért, mert a Kft. a társasági formában való működését nem hangsúlyozza) elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel.
Magyarországon az MNB-ről szóló törvényben meghatározott módon kizárólag a Jegybank jogosult törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra. Az MNB által kibocsátott bankjegy és érme – így az emlékbankjegy és emlékérme is – Magyarország törvényes fizetőeszköze. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, s bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt. (elérhetősége: www.penzvero.hu) feladata.

Kommunikáció
Telefon: + 36 (1) 428-2751