Az MNB által szervezett, 2013. november 21. napján megtartott konferencia eredményeként a Belügyminisztérium, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az MNB közös munkacsoportot kíván felállítani a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony és egységes fellépés érdekében.

Az MNB piacfelügyeleti eljárásai több ponton is kapcsolódnak e szervezetek vagy szakmai felügyeletük alá tartozó hatóságok munkájához. Mind a jogosulatlan tevékenységek feltárása, visszaszorítása, mind a tőkepiaci visszaélések elleni küzdelem terén jelentősen növelheti a fellépés hatékonyságát a munkacsoportban résztvevő szervezetek ez irányú munkájának összehangolása. Az MNB a szakmai munkacsoport felállításának igénye kapcsán hangsúlyozza: a jóhiszemű befektetők védelme érdekében végzett piactisztító tevékenysége – a megelőzés és a kellő visszatartó erő fontosságát is előtérbe helyezve – akkor lehet hatékony, ha e szervezetek eljárásaival összehangoltan, tudást és információt megosztva együttesen biztosított az egységes fellépés.

A munkacsoport célja a vizsgálatokat segítő, azokhoz kapcsolódó folyamatok gyorsítása, a visszatartó erőt biztosító jogérvényesítés eszközeinek feltérképezése és ennek megfelelően a módszertanok egyeztetése. A munkacsoport koordinálja a jövőben a szervezetek közötti szakmai konzultációkat, oktatásokat éppúgy, mint a konkrét ügyekhez kötődő operatív lépéseket.

Az MNB az elmúlt napokban felügyeleti honlapjának Figyelmeztetések menüpontjában (https://www.mnb.hu/felugyelet/piacfelugyelet/befektetoi-figyelmeztetesek) külön elektronikus űrlapot hozott létre, amelynek segítségével az ügyfelek bejelentést tehetnek azon magánszemélyek, társaságok adatait megadva, amelyek gyanújuk szerint jogosulatlannak tűnő, engedély nélküli pénzügyi tevékenységet folytatnak.