Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa határozatban állapította meg, hogy az Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló  MNB rendeletnek a nem teljesíthető fizetési megbízások visszautasítására, a fedezetlen fizetési megbízások sorba állítására, a fizetési megbízások teljesítési határidejére, az ügyfelek fizetési számláján a jóváírási értéknap alkalmazására, az ügyfelek javára beérkező fizetési műveletek összegének az ügyfelek haladéktalan rendelkezésére bocsátására és – utóbbival összefüggésben – a munkanap legkorábbi zárási időpontjára vonatkozó rendelkezéseit.



A jegybank ma közzétett határozatában kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy maradéktalanul tegyen eleget az MNB rendeletben foglaltaknak, a továbbiakban pénzforgalmi tevékenységét jogszerűen végezze, és a jogszabálysértésekről tájékoztassa ügyfeleit. Ennek érdekében legkésőbb 2013. december 31-ig meg kell tennie a szükséges intézkedéseket és azok teljesítését megfelelő dokumentumokkal is igazolnia kell.



A jogsértésekre tekintettel a jegybank 10 millió forint összegű bírság megfizetésére is kötelezte a takarékszövetkezetet. Az intézkedés oka, hogy a takarékszövetkezet által elkövetett jogszabálysértéseket részben az intézmény rendszereibe, illetve folyamataiba épített hibák okozták. Egyes szabályszegések nagy számú ügyfelet és fizetési műveletet érintettek, illetve  évek óta változatlan tartalmú jogszabályi előírásokat  sértettek.



A jegybank 2013. október 1-jén megalakult Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenység során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A fizetési lánc két végén álló ügyfelek ugyanis a fizetést illetően nem feltétlenül érintkeznek közvetlenül egymással, így eltérő információjuk van a fizetési műveletek lebonyolításáról, bizonyos adatokkal pedig egyáltalán nem rendelkeznek. A jegybank éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során.

A Magyar Nemzeti Bank határozatát erre a linkre kattintva találja!