A Magyar Nemzeti Bank azt követően indított piacfelügyeleti vizsgálatot, hogy piacmonitoring tevékenysége során tudomására jutott: a Wood & Company Financial Services a.s. 2013. október 16-án a Bloomberg hírügynökség elektronikus felületén ügyfelei számára angol nyelven két alkalommal is üzenetet küldött. Eszerint a globális indexszolgáltató MSCI nem változtat az indexbe kerülés egyik feltételéül szolgáló likviditási követelményein, s így a Richter-részvények nem kerülnek vissza az indexekbe.



A Wood, mint a Budapesti Értéktőzsde csehországi székhelyű tőzsdetagja, ügyfélnyilatkozatában megerősítette és kiegészítette a jegybank információit, s nyilatkozatában beszámolt a tárgyban lebonyolított levelezésről is. A nyilatkozathoz csatolt listák szerint a Wood első, a tárgynapon a témában elküldött üzenetét 80, a másodikat 91 címzett felé továbbította.

Az MNB megállapította, hogy az üzenetek és a levelezés tartalma nincs összhangban az MSCI két nappal korábbi hivatalos közleményével - melynek címe, s tartalma is egyértelműen a likviditási többletkövetelmények eltörléséről szól az MSCI Global Standard Indexek tekintetében -, s a Wood által azok forrásaként az MNB előtt megjelölt, egy másik befektetési vállalkozástól kapott jelentés tartalmával sem. Így a levelezés tartalma félrevezető, az üzenetekben a Wood által közölt információk pedig hamisak voltak.



Mivel a Wood professzionális piaci szereplő – s így az általa közölt információk jelentős hatást gyakorolhatnak a piaci szereplők befektetési döntéseire –, az adott helyzetben elvárható lett volna részéről, hogy az általa közölt információ kapcsán tegye egyértelművé: azt nem saját forrás alapján teszi közzé. Szintén elvárható, hogy a társaság ne közöljön a forrásként megjelölt információval egyértelműen összhangban nem lévő, egyúttal hamis és félrevezető híreket.



Mindezek alapján az MNB megállapította: az üzenetek és a levelezés tartalmának kialakításakor a társaság nem az adott helyzetben elvárható gondossággal járt el, ami hamis illetve félrevezető tartalmú információk közléséhez vezetett. A Wood tehát magatartásával megsértette a tőkepiaci törvényt, vagyis megvalósította a jogszabály által tiltott piacbefolyásolást. A jegybank a jogsértés miatt ma publikált határozatában 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.