A főbb változások:

A nemzeti számla-statisztikák és a fizetési mérleg-statisztikák elmúlt években megújított nemzetközi módszertani szabványainak alkalmazása az Európai Unió országaiban egységesen 2014-től indul. Ennek megfelelően, a 2014. első negyedévi vonatkozási idejű adatközléstől kezdődően rövidebb átfutási idővel, és az új módszertani követelmények szerinti tartalommal és részletezettségben jelennek meg az MNB fizetési mérleggel és pénzügyi számlákkal kapcsolatos főbb publikációi.


A pénzügyi számlák adatközlései esetében a teljes körű pénzügyi számlák a tárgyidőszakot követő negyedik hónap első munkanapja helyett a tárgyidőszakot követő harmadik hónap utolsó munkanapján jelennek meg. Az adatközlés az eddiginél részletesebb bontásban fogja tartalmazni a gazdasági szektorokat és a pénzügyi instrumentumokat, valamint megváltozik egyes gazdasági szektorok tartalma is. A változtatásokat visszamenőlegesen, a teljes publikált idősoron átvezeti a jegybank, ezért a régi tartalmú és szerkezetű idősorokat már nem teszi közzé a 2014. júniusi váltás után.


A fizetési mérleg-statisztikáknál is 2014 júniusában kerül sor első alkalommal az új módszertannak (BPM6) megfelelő adatok közzétételére és a módszertani változások idősorokon történő visszavezetésére. Újdonság, hogy az átállást követően a negyedéves statisztikák megjelenését megelőző időszakban az MNB közzéteszi az adott „nyitott”negyedév havi fizetésimérleg-statisztikáit. Az új havi adatközlés bevezetésével az MNB célja az, hogy a tárgyidőszakot követő lehető legkisebb késéssel adjon tájékoztatást a felhasználók számára a külfölddel kapcsolatos reálgazdasági és finanszírozási folyamatok alakulásáról. Az első alkalommal erre 2014 júliusában, a 2014. áprilisi és májusi fizetési mérleg publikálásával kerül sor. Ezek a havi adatok csak a vonatkozó negyedéves adatok közléséig lesznek elérhetők a honlapon. A havi adatokból hosszú idősort nem tesz közzé az MNB, az adat-felülvizsgálatok során azokat nem módosítja. 


Az integráció kapcsán az MNB áttekintette a statisztikai és felügyeleti publikációk párhuzamosságait. A harmonizáció eredményeként két hasonló tartalmú publikáció összevonása történt, illetve a publikációk közlési gyakoriságát egységesítette a jegybank. A hitelintézeti hitelállomány összetételére vonatkozó publikációk a 2014. első negyedéves vonatkozási időtől kezdődően összevonásra kerülnek, a publikáció megjelentetése a korábbi felügyeleti publikáció időpontjában történik. A befektetési szolgáltatók kereskedési adatai és az általuk letétkezelt értékpapír állományt tartalmazó havi adatközlések a Statisztika menüpont alatt, a XIII. Értékpapírok és tőkepiaci információk menüpontban jelennek meg a 2014. januári vonatkozási időtől kezdődően. A hitelintézetek prudenciális adatairól szóló idősorokat az MNB a továbbiakban negyedéves gyakorisággal publikálja.  A publikáció gyakorisága változik a pénztári publikációk tekintetében is, az MNB félévente teljes körű pénztári idősorokat közöl, míg negyedévente csak az önkéntes- és magán-nyugdíjpénztárakról jelentet meg adatokat. A befektetési alapokról és befektetési szolgáltatók prudenciális adatairól 2014-től csak negyedéves idősoros publikációk készülnek.

Magyar Nemzeti Bank
Kommunikáció


Telefon: + 36 (1) 428-2751
Fax: + 36 (1) 429-8000
E-mail: sajto@mnb.hu
Web: www.mnb.hu